top of page

Puutarhan muodonmuutos jatkuu..

Mistä kaikki alkoi?


Puutarhani on villi ja rehevä; jotkut kasvit ovat levinneet kuin liaanit. Vaikka piha on ollut jaettuna huonemaisiin kokonaisuuksiin, niin selkeys on ollut jo jonkin aikaa kateissa. Nyt sille on tarkoitus panna piste ja palauttaa puutarhaan rakenteet, jotka ovat jääneet muhkeiden kasvustojen alle. Muutoksen tavoite on helpottaa työtä, vähentää rikkaruohoja ja kasveja sekä katemateriaaleilla luoda parempi struktuuri pihaan.


Mitä on tehty viime postauksen jälkeen?


Vuohenputkinotko

Vaikka vuohenputkesta voi tehdä mm. maukasta pestoa, se oli kuitenkin hiipinyt puutarhaani aidan alitse salaa ja sen poistaminen oli ollut jo monta vuotta työlistallani. Se kasvaa rehotti vielä muutama päivä sitten näin.

Nyt näyttää tältä.

Poistin ensin kaikki terävät juurakot yms. ja peitin alueen katekankaalla. Sen jälkeen alueelle kärrättiin paksu kerros soraa ja mustaviinimarja pensaan juurelle kuorikatetta.


Omenapuun alusta

Kun omenoita ei puun istuttamisen jälkeen vielä alkuvuosina tullut, tuntui hyvältä idealta istuttaa perennoita ja pensaita omenapuun alle. Kuten kuvasta näet, kasvit ovat voineet paksusti ja viihtyneet vähän liiankin hyvin. Kun viime kesänä konttasin kotiloiden, punkkien ja mätien omenoiden joukossa puun alla haroen pudonneita omenia, päätin, että asialle on pakko tehdä jotain.


Puun juurelta poistettiin satoja, ehkä tuhansia metrejä pikkutalvioita ja väriminttua, rikkaruohoja, kymmeniä herttavuorenkilpiä, kurjenpolvia, neljä norjanangervoa ja pari valtavaa kuunliljaa.

Nyt näyttää tältä. Alppiruusut ja kaksi pienintä kuunliljaa saivat jäädä, niitä vain siirrettiin enemmän etualalle. Työ on vielä vaiheessa kuorikatteen loputtua, uutta tilauksessa ja tulossa ensi viikolla.


Mitä seuraavaksi?


Villiviini

Villiviini kasvaa pergolassa ja vaikka sen väriloisto onkin syksyisin uskomattoman upea, niin nyt on tarkoitus siirtää kaksi säleikköpäärynää tähän paikkaan. Kolme säkkiä villiviiniä oli eilisen päivän raatamisen ja repimisen tulos.

Etupiha uusiksi

Etupiha on myös ollut jo useamman vuoden to-do-listalla ja eikö sinunkin mielestäsi ole jo aika tehdä tälle ryteikölle jotakin?


Lämmintä viikonloppua!


Sirpa

bottom of page