top of page

DIY pieni sivupöytä

Olen aina rakastanut käsillä tekemistä, ja saha on pysynyt käsissä jo aivan pienestä pitäen. Johtuu varmaan isästäni, joka tykkää rakentaa asioita, ja hän on ottanut minut rakennustöihin mukaan niin kauan kuin muistan. Edelleenkin autamme toisiamme, kun toisella on isompi rakennusprojekti menossa. Viime kesänä tein meille ruokapöydän pihalle, lue siitä lisää täältä, ja sen helppoudesta innostuin tekemään yksinkertaisen ja helpon pöydän meille kotiin.


Olin jo pidempään miettinyt, että tarvitsisin pienen sivupöydän kukille ja teekupille. Rautakaupassa näin pahvisia valuputkia, joita olin nähnyt joskus käytettävän somessa vastaaviin pöytiin. Tässä ohjeet pienen sivupöydän tekoon.

Tee se itse sivupöytä vaalea sisustus

Pöydän jalkaan tarvitaan kolme valuputkea, jotka sahataan samanmittaisiksi halutulle korkeudelle. Tämä on varmaan koko projektin tärkein kohta ja tässä täytyykin olla tarkkana, koska jos putket ovat eri mittaisia, pöydästä voi tulla kiikkerä tai pöytälevystä vino. Kannattaa siis mittaa tarkasti, että putket varmasti ovat yhtä pitkiä ja ne on sahattu tasaisesti oikeaan mittaan.


DIY sivupöydän tekeminen sahaus
DIY sivupöydän tekeminen valuputkista

Sahaamisen jälkeen asettelin putket vierekkäin haluamaani asentoon ja kiinnitin ne toisiinsa maalarinteipillä molemmista päistä. Voit lisäksi myös liimata putket yhteen, mikäli haluat lisävarmuutta, että ne pysyvät kiinni toisissaan.


Tee se itse sohvapöytä kokoaminen
Sivupöydän rakentaminen itse
Sohvapöydän rakentaminen itse pahviputkista

Tein pöytälevyn laakapuristetusta suurlastulevystä, koska sitä oli jäänyt yli edellisestä projektista. Jotta saat piirrettyä oikean mallisen ympyrän pöytälevyä varten, ota esim. iso tarjotin, jota voi käyttää pöydän mallipiirroksessa muottina ja piirrä tarjottimen reunoja pitkin lyijykynällä ympyrä.


DIY pöydän kokonaminen vanerilevy
Pyöreä vaneri itse tehtyyn pöytään

Kun ympyrä on piirretty, leikkaa pöytälevy varovasti viivaa pitkin pistosahalla piirretyn mallin mukaisesti. Kun se on valmis, hio reunat hiekkapaperilla, jotta siihen ei jää epätasaisia reunoja. Minun käyttämästä levystä tuli paljon tikkuja, joten hioin reunat erityisen huolellisesti.


Sivupöydän sahaaminen
pöydän hionta

Seuraavaksi liimaa pöytälevy putkijalkoihin puuliimalla levittäen liimaa tasaisesti, niin että pöytälevy pysyy suorassa.


Levitä lopuksi jalkojen ja pöytälevyn pintaan kipsilaastia lastalla tasoittaen viimeiseksi sormella vielä kipsin suurimmat kuprut. Toisaalta pöydän pinnanhan ei ole tarkoitus olla täysin tasainen, vaan siinä saakin näkyä rosoisuus. Koska käyttämäni kipsilaasti imi jo työvaiheessa niin paljon likaa päätin vielä maalata pöydän vaalean harmaalla maalilla. Näin sitä on helpompi pitää puhtaana ja esim. kahvitahra ei imeydy suoraan pöytään.

Kipsimaalin levitys diy sohvapöydälle
tee se itse pikkupöytä
Diy sivupöytä

Ja tässä monikäyttöinen, valmis DIY pikkupöytä, johon sopii esim. silkkikukkavaasi. Pöydän rosoisuus sopii hyvin yhteen korkeiden ruukkujen kanssa, joissa on samantyyppinen elävä pinta. Pöytä on nyt ollut hetken käytössä ja toiminut moitteettomasti ja tykkään kyllä myös paljon sen yksinkertaisesta ulkonäöstä.


DIY sivupöytä valkoinen laasti
Valkoinen suuri tekokukka silkkikasvi
Tee se itse pikkupöytä olohuoneeseen kipsistä ja valuputkista

Tällä viikolla on ollut aivan ihana sää, joten toivottavasti päästään viikonloppunakin nauttimaan siitä. Ehkä keksin siellä jonkun uuden projektin Ihanaa viikonloppua!


- Sanja

Kommentare


bottom of page