top of page

Kalliopihan muutos, osa 2

Viime kesän postauksessa kerroimme kalliopihan uudesta terassista.

Mitä pihalle kuuluu nykyään ja mitä muutoksia pihalla tehtiin tämän jälkeen?
Tästä aloitettiin

Kallion peittivät kasvit, joita oli aikoinaan istutettu kivillä reunustettuihin altaisiin. Multaa oli runsaasti ja se oli kasvien kanssa pikku hiljaa peittänyt kallion alleen. Multa ja kasvit poistettiin ja kalliot puhdistettiin. Luonnonkivet ladottiin uudelleen ja niitä lisättiin korottamaan altaiden reunoja.


Mietimme silloin perheen kanssa yhdessä, kuinka parhaiten korostaa terassin muotoilulla kalliota. Uusi terassi myötäilee sulavasti kallion muotoja.


Terassin reunassa säilytettiin vanha mänty ja sireeni. Niitä varten terassiin jätettiin /tehtiin aukot ja puita korostamaan asennettiin spottivalaisimet. Valaistus kannattaa miettiä ennen terassin rakentamista, jolloin johdot on helppo vetää niiden jäädessä terassin alle. Jos taas hankit aurinkokennovalaisimet tunnelman luojaksi asentamisessa ei tarvitse johtoja lainkaan, mutta teho ei aina vastaa ledvalaisimia.

Istutussuunnitelman pohjalta on helppo muistaa, mitä kasveja mihinkin kohtaan istutetaan.


Pihasuunnitelma

Kasveiksi valittiin pääosin havuja ja heinää. Terassin viereisen, melko tyhjillään olleen istutusaltaan kivet ladottiin uudelleen, multaa lisättiin ja havut istutettiin suunnitelman mukaisesti. Maa peitettiin maisemointikankaalla kahdesta syystä: helpottaa rikkaruohojen kitkemistä ja punaruskea koristesora ei sekoitu multaan.

Nyt kaunista havupenkkiä voi ihailla terassilla istuessaan.
Yläpihalla oli isän ja pojan yhdessä muuraama grilli, joka haluttiin säilyttää. Grillin vieressä oli kivillä reunustettu istutusallas. Sen kivet ladottiin uudelleen, korotettiin reunoja, multaa lisättiin, maisemoitiin kankaalla ja istutettiin havuja ja heiniä suunnitelman mukaisesti. Lopuksi päälle levitettiin kuorikatetta koristeeksi.Muilta osin kallion rinteille sijoittuvaa puutarhaa siistittiin, kivetykset pinottiin uudelleen korostaen niiden muotoja sekä kasveja leikattiin ja muotoiltiin.
Kaiken tämän jälkeen pihaan tuli selkeämpi rakenne, mutta pääroolissa ovat kallio ja ympäröivä mäntymetsä!Aurinkoista viikonloppua,


Sanja & Sirpa

Comentários


bottom of page