top of page

Japanilaisen puutarhan elementit

Japanilainen puutarha on helppo rakentaa Suomeenkin, katso tästä lyhyt yhteenveto asioista, jotka ovat tärkeitä japanilaisessa puutarhassa.

Japanilaisen puutarhan synty ja tärkeimmät elementit

Japanilainen puutarhataide sai alkunsa, kun 700-luvulla Taoisme rantautui Kiinasta Japaniin. Vuosisatojen saatossa puutarhat ovat muuttaneet muotoaan. Nykyään tärkeää on luonnon muotojen kopiointi ja  täydellisyyteen, mutta samalla rauhallisuuteen ja luonnonmukaisuuteen pyrkiminen.


Puutarhoissa on kolme tärkeää elementtiä: kasvit, vesi ja kivet. Kasvit edustavat luontoa, vesi elämää ja kivet rauhaa.


Nämä kuvat on otettu eri puutarhoista Kiotosta, jonne on hyvät yhteydet junalla Osakasta.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-japanilainen-puutarha

Puiden muotoilu japanilaisessa puutarhassa

Puita muotoillaan pehmeän pilvimäisiksi tai oksia taivutellaan ja tuetaan bambukepeillä kuten kuvassa, niin että ne lopulta taipuvat haluttuun  kulmaan. Tukemiseen pitäisi oikeaoppisesti käyttää bambukeppejä, mutta lopputuloksen saamiseksi muunkinlaiset oksien tuet varmaan käyvät täällä meidän omissa puutarhoissamme. Myös kiviä voi käyttää narun päässä painoina. Oksia täytyy taivuttaa kaksi vuotta, että ne jäävät haluttuun asentoon.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-japanilainen-puutarha

Japanilaisen puutarhan elementtejä

Vesi, erilaiset kivet ja kivestä tehdyt sillat tai lyhdyt ovat oleellinen osa japanilaista puutarhaa. Pitkälle jatkuvat vesialueet ja polut luovat syvyyden ja jatkuvuuden vaikutelmaa. Polut kiemurtelevat pitkin puutarhaa ja yllätysefekti eli miegakure kuuluu osana puutarhasuunnitelmaa.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-japanilainen-puutarha

Bonsaipuut ja isot kivenjärkäleet esittävät puita ja vuoria. Sammal kuuluu oleellisena osana puutarhaan. 


Rivin-Puutarha-suunnittelu-japanilainen-puutarha

Syvyyden vaikutelma on tärkeä, kaikkea ei pidä nähdä heti kerralla. Vesi jatkuu erilaisten tilojen läpi, jotka näkee kunnolla vasta, kun siirtyy eteenpäin.  


Sirpa

Comentários


bottom of page