top of page

Kivet - inspiraatiota japanilaisesta puutarhasta

Viime vuoden kesäkuussa kävimme Japanin Fukuokassa, josta silloin teimme väreihin liittyvä postaus. Nyt kun ei voi matkustaa, on kiva katsella valokuvia ja haaveilla, mutta niistä voi saada myös hyviä vinkkejä ja ideoita omaan puutarhaan.Ensimmäisenä päivänä vierailimme Ohori Parkissa, jonne pääsi helposti hotellin lainaamilla pyörillä. Ohori Parkin perällä on perinteinen japanilainen puutarha, jossa oli paljon kerroksellisuutta ja erilaisia tiloja ja kaikki tietysti viimeisen päälle hoidettu.


Ohori Park, Fukuoka

Kulkijassa halutaan herättää uteliaisuutta. Siksi kiviportaat kiertyvät ylhäällä niin, ettei suoraan näe, minne ne johtavat vaan ylhäällä odottaa yllätys.Nyt yllätyksenä oli mäen päälle rakennettu levähdyspaikka, jossa voi viettää vaikka teehetken.Pehmeän muotoiset, pyöristetyt kivet itsessään ovat kauniita. Jos tarkoituksenasi on rakentaa japanilaistyylinen puutarha, niin muistathan, ettei kiviä saa asetella keskelle ja liian symmetrisesti, eikä niitä saa myöskään olla parillinen määrä.Kivet voi myös ympäröidä pensailla. Ehkä Suomessa samaan tarkoitukseen voisi käyttää puksipuita tai esimerkiksi pienikukkaista kärhöä? Jos sinulla on päältä ränsistynyt puksipuu, kannattaa miettiä sen uusiokäyttöä.


Kivi jatkuu pensaina

Kivet voivat jatkua myös pensaan muodossa. Tämä on helppo toteuttaa omalla pihallakin, kun vain löytyy sopivan mallinen kivi. Pensaanhan voi aina leikellä sopivaan muotoon.
Vesi (=elämä), kivet (=rauha) ja vehreys (=luonto) ovat japanilaisen puutarhan perus- elementit. Myös kivet voi asetella niin, että ne kuvaavat virtaavaa vettä, tai tehdä kivipolun kivien keskelle.Jokainen yksityiskohta on tarkkaan mietitty ja lähentelee täydellisyyttä. Kaivo voidaan piilottaa näin näppärästi.

Toivottavasti sait näistä kuvista ideoita puutarhaasi. Japanilaisista puutarhoista on tehty muitakin postauksia, jotka löytyvät täältä


Sanja ja Sirpa
bottom of page