top of page

Köynnökset kuriin


Etuterassilla on lepotuoli, pöytä ja terassin viereisellä tasolla kaksi korkeaa, mustaa ruukkua. Niihin on pari vuotta sitten istutettu sypressit, jotka talvehtivat maassa, mutta siirretään ruukkuihin aina keväällä. Pallotuijat puolestaan viihtyvät neliskanttisissa betoniruukuissa, jotka siirretään talveksi talon lipan alle.


Etupiha on matalammalla kuin tien pinta ja naapuritalo. Korkeuserot ja kaadot talosta pois päin ratkaistiin aikoinaan rakentamalla isot kukka-altaat ja aita muurikivistä.Etupihan obeliskiköynnöstuki katkesi pari vuotta sitten. Sen jälkeen on ollut erilaisia virityksiä, mutta etupihan runsaaseen japaninkelasköynnökseen ei ole löytynyt sopivan raskastekoista tukea. Köynnöstukien jalkojen maanalainen osa on usein niin lyhyt, että ne eivät jaksa tukea vahvaa ja kookasta köynnöstä vaan rautakehikot joko kaatuvat tai sojottavat vinksallaan vinossa. Kunnon vahvaa obeliskin mallista köynnöstukea ei ole löytynyt Suomesta mistään, edellinen oli ostettu Hollannista . Kelasköynnös rehotti villinä peittäen alleen kärhön ja muut perennat.Aina olisi tietysti voinut tehdä tuen itse puusta, mutta se idea ei oikein kolahtanut. Tarvittiin uutta näkökulmaa. Asiaa palloteltaessa syntyi idea laittaa obeliskin sijaan sermit tai oikeastaan kaksi sermiä. Koiramäen pajutallista löytyi pajusta punotut seinäkkeet, jotka heti tuntuivat oikeanlaisilta, tarpeeksi erilaisilta.


Sermien sivuilla ei ollut tukipuita, joten ne täytyi rakentaa itse. Tukipuut sovitettiin tolppakenkiin. Ne takaavat sen, että seinäkkeet pysyvät pystyssä ja suorassa isommassakin myrskyssä. Sermit sijoitettiin eri etäisyydelle kadusta nähden.Runsasta ja haaroittuvaa köynnöstä oli pakko karsia, koska se rehotti joka suuntaan villinä. Sen jälkeen siitä pyöritettiin leveät "letit". Köynnösletit kiinnitettiin sermeihin narulla.Pajusermit oli nopea asentaa. Jos haluaa pidentää niiden käyttöikää, niin kannattaa käsitellä ne venelakalla. Puksipuut rehottivat ja ne leikattiin taas palloiksi. Muotoilua ei kannata tehdä aurinkoisella ilmalla, koska silloin buxukset kellastuvat. Nyt on siis loistava ilma hoitaa asia!
Sateesta huolimatta mukavaa viikonloppua,


Sanja & SirpaCommentaires


bottom of page