top of page

Muutos: keittiö 80-luvulta nykypäivään

Muutimme nykyiseen asuntoomme syksyllä 2019. Lukuun ottamatta kylpyhuonetta asunto oli täysin alkuperäisessä kunnossa, joten pääsimme luomaan siitä täysin meidän näköisen. Koska sisustus- ja pihasuunnittelu on intohimoni, piti tietenkin koko asunto päästä suunnittelemaan jokaista pintaa myöten itse. Myös edellisen asuntomme ilme oli minun käsialaani niin sisällä kuin ulkonakin, joten tästä halusin taas ripauksen erilaisen kuin aikaisemmasta asunnostamme.


Asunto on ollut jo hetken täysin valmis, mutta blogiin en ole tainnut tehdä kuin muutaman postauksen asuntomme muutoksiin liittyen, joten aloitetaan keittiöstä.

Rivin Sisustussuunnittelu -  Valkoinen keittiön sisustus

80-luvun keittiön muutos

Keittiön muutos on ollut yksi suurimmista muutoksista, koska siinä muuttui niin keittiön ulkonäkö kuin toiminnallisuudetkin, seiniä, lattiaa ja kattoa unohtamatta. Eli oikeastaan kaikki.


Tässä keittiön lähtötilanne:

Rivin Sisustussuunnittelu - Keittiömuutos 80-luvun asunto nykypäivään
Rivin Sisustussuunnittelu - Vanha keittiö kuvat ennen ja jälkeen

Keittiö oli tosiaan alkuperäinen, 80-luvun loppupuolelta, ja se oli jo nähnyt parhaat päivänsä. Tila tuntui ahtaalta, koska keittiön keskellä oli saareke, jolloin ruokapöydälle jäi todella vähän tilaa ja keittiön yhteydessä olevassa aulatilassa oli valtava vaatekaappi, niin että olohuoneeseen mentiin kapeaa käytävää pitkin.


Purimme keittiön kaapit ja saarekkeen, jonka alla ei ollut ollenkaan parkettia. Halusin pitää keittiön avarana ilman saareketta, joten päädyimme uusimaan koko lattian. Asensimme vinyylilattian vanhan parketin päälle. Plussana vinyylissä on sen vedenkestävyys, koska näin koirataloudessa etenkin ruokailun jälkeen vettä roiskuu joka paikkaan.

Rivin Sisustussuunnittelu - Eteisen ennen ja jälkeen kuvat

Muutos, lisää tilaa ja avaruutta

Kaipasimme valoa ja avaruutta ja halusimme uudistaa koko huoneen tilan käytön. Aulan kaappi hävitettiin ja siirsimme vaatesäilytyksen kodinhoitohuoneeseen. Nyt yhdistetty aula ja keittiö avautuu olohuoneeseen valoisana ja avarana. Valkoiset keittiökaapit tulevat kauniisti esille vihreänharmaita seiniä vasten, samalla kun seinien murrettu sävy tuo tunnelmallisuutta tilaan.


Rivin Sisustussuunnittelu - Eteisen muutos 80-luvulta nykypäivään
Rivin Sisustussuunnittelu - Vaalea eteisen sisustus ennen ja jälkeen kuvat

Suunnittelin uuden keittiön L-malliseksi, koska näin sain lisää kaappitilaa ja avaruutta keittiöön. Työtasoksi valikoitui paksu saarnitaso, jonka käsittelin valkoisella öljyvahalla. Halusin, että taso pysyisi läpikuultavana, mutta puun keltaisuus katoaisi. Puutaso tuo valkoisten pintojen rinnalle lämpöä. Samasta tasosta sain lisäksi tehtyä kaksi hyllyä sekä vieras wc:n tasot, joten kaikki ylimääräiset palat hyödynnettiin.


Rivin Sisustussuunnittelu - Ikea keittiö valkoinen puutasolla
Rivin Sisustussuunnittelu - Keittiön muutos moderni valkoinen keittiö
Rivin Sisustussuunnittelu - Keittiön muutos Rivin sisustussuunnittelu

Keittiön ja olohuoneen välinen seinä on kantava, sekä sen takana on takkavaraus, joten emme halunneet avata seinää suoraan olohuoneeseen. Kaipasin kuitenkin lisää valoisuutta kyseiselle seinälle, joten asensin siihen ikkunamaisen peilin, joka heijastaa nyt kauniisti vastapäisen ikkunan valoa. Peili heijastaa valoa, joten jos sinulla on huone joka kaipaa ikkunaa, mutta et voi sitä rakentaa, kannattaa kokeilla isoa peiliä. Kun otat peilin hetken päästä pois, huomaat, kuinka tila tuntuu heti synkemmältä.


Muutos, lisää toimivuutta

Tärkeää oli myös saada lisää kaappitilaa, koska astioita on kertynyt vuosien varrella ehkä vähän liikaakin. Tykkään tosi paljon ruoan laitosta, joten kaapista pitää löytyä erilaisia lautasia, laseja ja muita tilaa vieviä astioita, jotta löytyy sopiva, kun niitä kerran vuodessa yhtäkkiä tarvitseekin, kuten viime viikonloppuna, kun kaivoin crème brûlée -kulhoni vuosien käyttämättömyyden jälkeen esiin 😄


Meillä oli edellisessä asunnossa aamiaiskaappi, minkä halusin ehdottomasti myös uuteen keittiöön. Aamiaiskaappiin saa laitettua kaikki keittiön pienkoneet, joita et halua pitää esillä ja viemässä tilaa keittiötasoilta. Parasta on, että koneet ovat kaapissa aina käyttövalmiina, ja keittiö näyttää siistiltä.


Rivin Sisustussuunnittelu - Aamiaiskaappi keittöön

Uusimme samalla keittiön alakaton ja saimme näin lisättyä upotetut spottivalot. Valoina meillä on keittiössäkin Philips Hue -älyvalaistus, jolla saa säädettyä valon väriä ja voimakkuutta tunnelman mukaan. Talvella, on myös kätevä ajastaa valoja syttymään itsestään pimeän tulon aikoihin. Löysin tähän vanhan kuvan, jossa näkyy miten Hue valoissa voi vaihdella eri värejä, tosin tätä toimintoa ei olla taidettu tuon kuvan ottamisen jälkeen kertaakaan käyttää, en edes muistanut, että sellainen toiminto oli olemassa 😂


Rivin Sisustussuunnittelu - Keittiön uusittu valaistus keittiömuutos

Meiltä löytyy olohuoneen yhteydestä kuuden hengen ruokapöytä, mutta halusin keittiöön pienemmän pöydän, joka on näppärä varsinkin aamuisin, niin ei tarvitse kävellä edes takaisin keittiön ja ruokailutilan välillä kattamassa pöytää. Suuri taulu penkin yläpuolella tuo keittiöön näyttävyyttä ja kiinnittää huomion muuten tyhjään seinään. Ruokapöydän olen löytänyt vuosi sitten alennusmyynnistä, ja se sopii keittiöön täydellisesti. Marmoritaso tekee siitä toisaalta siron ja huomaamattoman, mutta näyttävä mangopuinen jalka taas tuo lämpöä vaaleiden sävyjen rinnalle.


Rivin Sisustussuunnittelu - Keittiön ruokailutilan muutos

Keittiön muutoksessa oikeastaan kaikki muokattiin uuteen uskoon, mutta nyt sen on täysin meidän näköinen ja toimii tarpeisiimme loistavasti. Avarassa ja valoisassa keittiössä on ihana istua aamuisin ja nauttia kuppi teetä.


Aurinkoista viikonloppua!


Sanja

Comments


bottom of page