top of page

Kransseja eri tekniikoilla


Viikonloppuna oli into kokeilla ja vertailla erilaisia kranssien sidontatapoja ja niiden toimivuutta. Kassi oli jo täynnä muotoiltujen hemlokin, marjakuusen ja kaadetun kuusen oksia, joiden joukkoon kävin napsimassa puutarhasta tuijan ja rohtokatajan oksia. Ja sitten hommiin!


Kestävyyttä olkipohjalla ja kranssihakasilla

Olen jo vuosia kasannut ovikranssin kuusen havuista käyttäen siihen olkipohjaa ja kranssihakasia. Olkipohjalla saa tuuheutta ja näyttävyyttä, ja hakasilla on helppo painaa jäykät kuusenhavut kiinni olkipohjaan. Jälki on siistiä, ja mielestäni oksat pysyvät paremmin paikallaan kuin rautalangalla sitoen.


Vaikka hakaset toimivat jäykkien kuusenhavujen kanssa hyvin, ne olivat nyt pienemmille ja sirommille havuille hieman turhat, ja kranssi valmistui hitaasti, koska hakasia sai painella paljon ja tiuhaan. Lopputulos oli kuitenkin tuuhea ja kestävä kranssi. Aikaa kului siihenkin, että olkipohja täytyi päällystää myös takaa, koska tausta näkyy ikkunan läpi sisälle.


Jos kranssi koristaa joulupöytää, olkipohjaan voi kiinnittää tähän tarkoitukseen tehdyt rautaiset kynttilänjalat. Hakaset, olkipohjan ja koristeet voi halutessaan irrottaa joulun jälkeen ja säästää seuraavaa vuotta varten.


Rautalangan kieputus - toimii

Koska hemlokin ja marjakuusen oksan ovat taipuisia ja pitkiä, en katkaissut niitä, ja yhdistin niihin tuijan ja katajan 7-10 cm pitkän oksatupsun, jonka ympärille pyörittelin vihreää rautalankaa. Pidempiin oksiin oli taas helppo yhdistää seuraava pieni kimppu, joka tuli osittain edellisen oksatupsun päälle peittäen näin edellisen kimpun rautalangan. Helpointa on käyttää vihreää rautalankaa, joka häviää havujen joukkoon.


Työ edistyi näppärästi ja nopeasti, ja tämä olikin toiseksi nopein harjoitus. Muutaman köynnöksen oksan olisi voinut myös kietaista kranssin pohjaksi, joka olisi vielä helpottanut työtä.


Nopein

Seuraava yritys oli kaareva kuusenoksa, jonka ympärille aloin kasata tuijista, katajista, marjakuusen ja hemlokin oksista havukoristetta. Vihreä rautalanka loppui heti alkuvaiheessa, joten käytin ohutta mustaa, joka upposi myös hyvin tummien kuusen oksien joukkoon. Tulosta syntyi nopeasti, ja lopputulos koristaa terassin seinäkettä. Kuusen oksassa kasvoi jo valmiina muutama käpy ja kiinnitin joukkoon vielä muutaman uuden. Lopputulos ripustettiin molemmista päistään rautalangalla ja niinellä seinäkkeeseen.Helpoin

Viimeinen kokeilu oli kranssinmuotoinen oasis, johon vain pistelin hentoja oksia vierekkäin. Kasteltu oasis laitetaan lautaselle vesitilkkaan. Koristelin kranssin lehtikuusen oksilla ja kävyillä, joita riiippuu runsaasti pihapuussamme. Keskelle laitoin vielä kynttilän.

Jos kranssin laittaa sisätiloihin, niin pehmeiden havujen hyvä puoli on se, että ne eivät varise lämpimässä ja kuivassa yhtä helposti kuin metsäkuusen neulaset.Sirpa

コメント


bottom of page