top of page

Kuinka muotoilen tuijia - pyöreät ja neliö muodot


Kuinka muotoilen pensaita tai puita?


Usein matkoilla näkee upeasti muotoiltuja puita ja pensaita, kuten alla. Haaveiletko muotoon leikatuista kasveista omassa puutarhassasi tai terassillasi? Tässä muutama vinkki tuijan leikkaukseen muotoon.


Rivin-Puutarhasuunnittelu-Hong-Kong-Disneyland-puutarha
Hong Kong Disneyland

Jos et halua aloittaa muotoilua täysin alusta, niin puutarhaliikkeissä näkee yhä enemmän valmiiksi muotoiltuja pikkupuita, kuten tuijia, sypressejä ja puksipuita, Niistä sypressi on kaikkein aroin, eikä välttämättä kestä ulkona Suomen talvea. Kaikki ne vaativat kuitenkin säännöllisen ylläpitoleikkauksen, että malli säilyy.


Rivin-Pihasuunnittelu-spiraali-tuija
Spiraali- tai käärmetuija koristaa puutarhaa

Välineet tuijan muotoiluun

Jos leikkaat isoja tuijia tai niistä kasvatettua pensasaitaa, on pensasleikkuri varmasti tehokkain väline, mutta jos muotoilet ylikasvanutta pallotuijaa takaisin muotoonsa, et tarvitse kummallisempia välineitä, vain hieman uskallusta ja puutarhasakset tai tavalliset sakset. Omasta mielestäni parhaita tuijan tai puksipuun muotoiluun ovat terävät ruohosakset. Niiden pitkillä terillä voi leikata kerralla isompia pintoja ja niillä saa tasaisempaa jälkeä  kuin tavallisilla puutarhan oksasaksilla. Tietysti jos leikkaat tuijia ensimmäisiä kertoja, voit harjoitella ja napsia oksien kärkiä varovasti oksasaksilla niin ettet leikkaa kerralla liikaa. Tässä työssä ei kannata hätäillä, mikä on minulla aina ollut haasteena😉


Rivin-Pihasuunnittelu-erilaisia-puutarhasaksia-tuijien-muoiluun
Turkoosit ja oranssit ovat ruohosaksia muut puutarhasaksia
Rivin-Pihasuunnittelu-näin-muoilet-tuijaa
Rivin-Pihasuunnittelu-pallotuijan-leikkaus
Pallotuijan leikkaus - helppoa kuin heinänteko 😊

Tuijan muotoilu

Lähtökohta on usein joko ylikasvanut pallotuija tai tursuava puksipuu. Tämän tuijan alaosa on aikanaan kuihtunut ja sen alimmat oksat on karsittu pois. Vain ylin osa on jätetty ja siitä on muotoiltu hiljalleen pallomaista. Se on kuitenkin edelleen pitkänomainen ja kaipaa muotoilua pyöreäksi.


Rivin-Pihasuunnittelu-pallon-mutoon-leikattu-tuija

Ylimääräiset oksien latvat leikataan ja puuta muotoillaan pallomaiseksi. Muista, että pallo on useamman vuoden työn tulos. Leikkaa mieluummin liian vähän kerralla ja tarvittaessa tai vähän myöhemmin lisää. Tuijista leikataan vain pehmeä, ei ruskeaa puumaista osaa. Kuvittele mielessäsi, miltä pallon pitäisi näyttää ja mitä pitäisi leikata pois. Jos epäilet, että vapaalla kädellä ei synny toivottua tulosta, voit taivutella rautalangasta (ei kaikkein ohuinta) sopivan muotin esim. ämpärin ympärille, niin että se taipuu ympyrän malliseksi. Sitten laitat taivutetun rautalangan tuijan pallon ympärille ja leikkaat sen ulkopuolelle jäävät oksien päät pois. Siirrä rautalanka-mallia pikkuhiljaa ja etene sen avulla pallon ympäri. Myös puutarhaliikkeistä kannattaa katsoa löytyykö sieltä sopivia muotteja.


Rivin-Pihasuunnittelu-pyöreän-pikkupuun-leikkaus
Miltä pyöreän pikkupuun pitäisi näyttää?
Rivin-Pihasuunnittelu-tuijan-leikkaus-palloksi

Tässä leikkauksen lopputulos. Oksia vähennettiin pallon alta ja päältä ja palloa siistittiin. Pallon keskellä on reikä - siellä on aikoinaan asustanut pikkuinen lintu.


Pallotuijat kannattaa siistiä vuosittain, niin että niiden pallomainen muoto säilyy. Alla olevien kuvien tuija oli ensin kartion mallinen. Kun sen alaoksat ränsistyivät leikkasin siitä pallon ja myöhemmin rupesin työstämään sitä neliön muotoon jyrkentäen kulmia vuosi vuodelta yhä enemmän.

Rivin-Pihasuunnittelu-pyöreä-tuija-neliöksi
Rivin-Pihasuunnittelu-pyöreä-tuija-neliöksi

Tähän leikkaukseen käytin molempia saksia. Aloitin puutarhasaksilla, mutta tasoitukset tein ruohosaksilla.


Sirpa

Comments


bottom of page