top of page

Puutarhan kevättyöt

Auringon valo ja lämpö herättelee kasvien lisäksi innostuksen puuhastella puutarhassa. Talven jälkeen tekemistä on kuitenkin niin paljon, että on vaikeuksia valita, mistä aloittaa.


Rivin Pihasuunnittelu - ruukkuistutukset tuovat kevään

Terassi ja terassin istutusallas

Koska terassilla vietetään eniten aikaa, on sen kunnostus, kalusteiden ja somisteiden esiin otto sekä läheisten alueiden siistiminen hyvä paikka aloittaa. Lisäksi voi jo pikku hiljaa alkaa laittaa sipulikukkia ruukkuihin ja ulos.


Lumi (ja Sanjan James koira, joka rakastaa maata auringossa kivien päällä) olivat painanut terassin reunan istutusaltaan kasvit ja mullan syvälle, joten istutusaltaaseen kaivattiin lisää multaa. Se tarkoitti käytännössä, että ensin noukin kaikki multaa peittävät valkoiset koristekivet säkkeihin, mies kärräsi uutta multaa ja kompostia vanhan päälle, sekä korotti pallo- ja käärmetuijat lapiolla ylemmäksi. Jättilaukkoihin en uskaltaneet koskea, koska sipulit tuskin olisivat nousseet kokonaisina. Lopuksi asettelin kaikki valkoiset kivet taas maisemointikankaan päälle. Hohoijaa, kylläpä tuntui turhalta työltä, mutta istutusallas näytti heti paremmalta.


Rivin Pihasuunnittelu -  terassilla on ihana nauttia auringosta

Näkymät terassilla istuessa

Aiempina vuosina lehtikuusen miljoonat neulaset tippuivat valkoisten koristekivien päälle maatuen hiljalleen mullaksi ja kivien jäädessä mullan joukkoon. Viime syksynä keksimme levittää ensimmäistä kertaa harsot pitkin piha niin, joiden päältä neulaset on helpompi kerätä (jos sinulla on sama ongelma, lue lisää ongelman ratkaisusta täältä. Nyt keväällä harsojen hyödyn erityisesti huomaa, kun kaikki on paljon siistimpää kuin aiempina vuosina, eikä keltaruskea kerros neulasia peitä kaikkea.


Tietysti harsot täytyy puhdistaa neulasista, jos ei ole ennen lumentuloa sitä vielä ehtinyt tehdä ja korjata kokonaiset palaset odottamaan seuraavaa syksyä. Harsojen ja pakkaspeitteiden painona olleita kiviä on runsaasti, ja ne "koristavat" vielä pihaa, mutta niitä raivaan pikkuhiljaa alue kerrallaan pois.


Talvisuojassa olleet esineet täytyy asetella paikoilleen. Terassilta voi katsella vesiallasta, mutta kiinankataja oli rehottanut runsaasti ja peitti osan näkymästä kaivaten leikkausta, joten sen oksien leikkely oli seuraavaksi vuorossa. James kultaisenanoutajana rakastaa maata vesilätäköissä, joten vesialtaat ja puro täytyy puhdistaa aikaisessa vaiheessa, jos ei halua haisevaa koiraa, jolla sammakonkudut roikkuvat korvista. 😁


Ruukut

Ruukuissa oli ennestään vain kevätsipuleita: narsisseja ja helmililjoja. Sekoittelin hevosen lannasta, kompostista ja mullasta cocktailin ja siirsin talvehtineen terassihortensian korkeaan ruukkuun. Jalohortensia on vielä pienehkö, mutta kasvaa toivottavasti nopeasti. Jos ei, niin joukkoon täytyy istuttaa esikasvatettuja taimia, joita sisällä on runsaasti kasvamassa. Hortensian juurelle asettelin palan maisemointikangasta ja sen päälle valkoisia kiviä.


Toiseen samanlaiseen ruukkuun istutin talvehtineen pronssisaran, elefanttiheinän ja muoviruukun, jossa oli lasagnemallilla istutettuja sipuleita. Lasagnemalli tarkoittaa, että erilaisia sipuleita on ladottu ruukkuun kerroksittain.


Rivin Pihasuunnittelu - ruukkuistutukset tuovat kevään

Nurmikon kunnostus

Nurmikko oli jo haravoitu, ilmattu ja sammaleet poistettu, nyt ripottelin sinne lisäksi kalkkia, vaikka se ei kaikkiin sammallajeihin tehoakaan. Nurmikon keskellä oleva pensas näyttää risukasalta, mutta se on ruusukvitteni, joka kukkii kesän alussa hehkuvan lohenvärisin kukkasin. Syksyllä se tuottaa mauttomat, mutta vitamiinipitoiset hedelmät. Olen yrittänyt tehdä niistä joskus hilloa, mutta mautontahan siitä tuli.


Viime kesänä rakensimme köynnöstuet, joissa rehotti valtava lumikärhö köynnöstukien ja marjakuusen päällä. Nyt karsin kärhöä kovalla kädellä, mutta se yleensä vain villiintyy siitä entisestään ja saa oikein kunnon kasvubuustin.


Aurinkoista kevään jatkoa,


Sirpa


Comments


bottom of page