top of page

Pihan joulustailaus

Etelä-Suomeen tuskin tulee lunta jouluksi, joten pihaan täytyy yrittää luoda joulutunnelmaa muilla keinoin. Erityisesti, jos siellä on tarkoitus jouluna viettää aikaa enemmänkin. Kausivalot tuovat valoa pimeään pihaan, mutta miksi ei koristelisi "ulko-olohuonetta" muutenkin? Se ei tarkoita sitä, että pitää rynnätä (verkko)kauppaan ostamaan uusia koristeita, vaan voi miettiä, mitä koristeita voisi sijoittaa ulos? Suosittelen myös kierrosta puutarhassa saksien kanssa, sieltä voi löytyä sopivia kasveja: tuijia, marjakuusia, katajia, mäntyjä ja muita havuja.


Yrttikehikko talvella

Olin aika myöhässä liikkeellä hemlokin ja marjakuusen leikkauksen kanssa ja säästin kaikki oksat tuomaan väriä, kun puutarhan muut kasvit nukkuvat talviuntaan. Havuista on syntynyt jo useampi kranssi ja käyttöä on ollut monessa muussakin paikassa. Rakensimme viime kesänä yrttikehikon, jonka yksivuotiset yritit kuolivat jo aikaa sitten. Ensin ryhdyin jo tyhjentämään ja puhdistamaan tasoja, kun tajusin, että parempi tehdä se vasta keväällä, koska talvella voin täyttää väliköt havuilla. Nehän säilyvät paremmin mullassa kuin tyhjissä väliköissä.Kranssin materiaaleisssa vain mielikuvitus rajana

Yrttikehikkoa vasten nojaava kranssi syntyi viininköynnöksen oksista. Pöllit toimme mökiltä, kun sieltä jouduttiin kaatamaan kaksi kuusta. Oksia käytettiin tietysit kransseissa.


Tavaroita sijoitellessa kannattaa miettiä, miten ne kestävät sadetta tai pakkasta. Sen seurauksena tonttukin päätyi etupihan katetulle terassille.Havuista saa helposti näyttävää jälkeä. Moni epäröi leikata esimerkiksi tuijia, mutta jos nappaat oksan sieltä, toisen täältä tai pieniä tupsuja useammasta kasvista, niin ei suurta vahinkoa pääse syntymään. Jos ei leikkaa puutuneita oksia, niin uutta kasvaa tilalle.


Halusin koristella terassin kattokruunun vihreillä oksilla ja valoköynnösellä. Aloitin männynoksilla, jotka liitin toisiinsa rautalangalla pitkäksi nauhaksi, joka olisi sitten helppo kietaista valaisimen ympärille. Poimin lisäksi puolukan- ja mustikanvarpuja, nukkapähkämön lehtiä ja koristeheiniä, sekä jäkälää. Yhdistelin niistä kaikista pieniä nippuja, joiden ympärille kieputin ohutta rautalankaa ja kiinnitin niput männynoksaköynnökseen rautalangalla.Terassin kattokruunu on joskus aikoinaan valaissut olohuonettamme. Se päätyi vintille odottamaan uusiokäyttöä uuden valaisimen syrjäyttäessa sen. Jossain vaiheessa keksin, että sehän toimisi terassilla pienellä tuunauksella. Koska terassin katossa ei ole sähköä, päätin korvata sähkölamput Ikeasta ostetuilla lasisilla tuikkukupeilla, jotka liimasin pikaliimalla lamppujen tilalle. Köynnöksen ympärille kiedottu valoköynnös toimii patterilla.Mökiltä tuodut kuusenoksat koristavat terassin pöytää ja istutuslaatikoita. Hemlokin oksia on riittänyt myös kesäkeittiön pöydälle tuomaan väriä hopeisten, vanhojen joulukoristeiden joukkoon.Mukavaa viikkoa!


Sirpa


bottom of page