top of page

Puiden ja pensaiden leikkaus

Annatko puiden ja pensaiden kasvaa vapaasti puutarhassasi vai tartutko helposti puutarhasaksiin? Jos sinua miellyttää koristepuiden muotoilu ja siistiminen, niin nyt on hyvä hetki tarttua toimeen.


Angervot

Yksi Suomen suosituimmista pensaista on varmaan norjanangervo. Sen kukkii monessa pihassa upein valkoisin huiskalein, mutta muuten suurimman osan aikaa sen oksat sojottavat eri suuntiin.Jos haluat nauttia norjanangervon kukinnasta, niin pensas kannattaa leikata kukinnan jälkeen. Usein näkee, että angervot leikataan "tapille", mutta esimerkiksi norjan- ja keijuangervot asettuvat kiitollisesti myös pallon muotoon. Ne voi vain myös siistiä kuten Sanja on tehnyt yllä olevassa kuvassa, jolloin niistä saa kauniin raja-aidan.


Tuijat

Suomessa suositellaan, että tuijat leikataan ennen kasvukauden alkua huhtikuussa, kun taas Hollanissa suositellaan toukokuuta. Niin tai näin, me molemmat olemme nyt aloittaneet leikkausurakan ja se tulee jatkumaan vielä jonkin aikaa, koska on paljon muutakin tekemistä.


Rivin Pihasuunnittelu ainavihannat pallotuijat sopivat suukkuihin

Sirpa on aikoinaan leikellyt ränsistyneen tuijan neliön muotoon. Se neliö on kuin hiukset - vaatii siistimistä joka kevät (hiukset kyllä useammin). Pikkuhiljaa se alkaa myös muistuttaa enemmän ja enemmän neliötä. Muistathan, että usein jonkun muodon saavuttaminen vaatii useamman vuoden! Samasta postauksesta löytyy myös vinkkejä pallon muotoon leikkauksesta.


Rivin Pihasuunnittelu neliön muotoon leikattu tuija - ennen

Rivin Pihasuunnittelu neliön muotoon leikattu tuija - jälkeen


Voit leikata huonokuntoisesta tuijasta myös muita muotoja, muutaman esimerkki löytyy viime syksyn postauksestamme.

Rivin Pihasuunnittelu ntästä alkaa tuijan muotoilu
Ränsistyneen tuijan muodonmuutos

Marjakuuset

Marjakuuset ovat kauniita tumman vihreitä havuja ja kiitollisia leikattavia. Niistä voi muotoilla mitä vaan, mutta Sirpa on tyytynyt siistimään ja korostamaan puiden omia muotoja.Sirpan pihassa on erilaisia marjakuusia, jotka kaikki on leikattu muotoja myötäillen. Alla olevat puut ovat vielä osittain vaiheessa tältä keväältä, mutta perusmuoto näkyy kuvista.Tuntuu, että kevät ja syksy ovat puutarhan kiireisintä aikaa. Meillä on puutarhoissamme meneillään useita uudistusprojekteja, joita jatkamme viikonloppuna ja joista kerromme tarkemmin tulevissa postauksissa. Onnesi ei ainakaan vielä sada lunta, kuten jo välillä ennustettiin...


Onnellista äitienpäivää kaikille äideille huomenna!


Rivin Pihasuunnittelu - kukat tekevät kodin

Sanja & Sirpa
bottom of page