top of page

Puutarhatrendit 2021

Olemme kirjoittaneet kevään puutarhatrendeistä jo muutaman vuoden. Vaikka puutarhamessuja ei enää samassa määrin järjestetä kuin ennen, löytyy netistä paljon alan tietoa ja tänä vuonna pääsimme myös kokeilemaan yhtä etämessua. Kokosimme lyhyen yhteenvedon siitä, mitkä ovat tämän hetken puutarhatrendit Hollannissa, joka on puutarha-alan johtavia maita.


Suurin osa vallitsevista tyyleistä ja väreistä on tehnyt tuloaan tai ollut pinnalla jo pidemmän aikaa. Kestävän kehityksen kannalta onkin hienoa, etteivät trendit muutu joka vuosi. Tyyliä voi muuttaa rauhassa vuosien saatossa säilyttäen vanhat, hyväkuntoiset tavarat.


Staycation / Covid Hide away

Niin kuin monessa muussakin asiassa koronalla on ollut iso rooli myös puutarhatyyleissä. Kun rahoja ei käytetä matkustamiseen, vietetään kotona paljon aikaa. Kotiin pyritään sisustamaan yhä viihtyisämpiä tiloja, jotka jatkuvat pihalle asti. Ulos terassille, pihalle tai parvekkeelle halutaan tuoda ripaus matkojen eksotiikkaa, rentoa oleskelua ja luoda näin ulos puitteet, joissa viihdytään, tehdään etätöitä tai vietetään aikaa perheen, läheisten ja ystävien kanssa.Yhteys luontoon

Tietoisuus siitä, että olemme osa luonnon ekosysteemiä kasvaa koko ajan, ja se näkyy vahvasti sekä sisällä, että ulkona. Kasvit, puu, kierrätys ja luonnonmateriaalit korostuvat maaleissa ja tekstiileissä. Pihoihin ei enää haluta vain kiveä ja laattaa vaan kasvit, viljelylaatikot ja nurmikko ovat pihan olennaisia elementtejä. Laattojen välissä voi nähdä sammalta tai muuta vihreää kasvillisuutta. Kasvien valinnassa mietitään pörriäisiä ja osan pihasta voi antaa villiintyä niin, että perhosilla ja ötököillä on paikka, jossa viihtyä. Ekologisuus on tärkeää - enää ei haluta vain uutta vaan arvostetaan vanhaa, sekä kierrätysmateriaalista tehtyjä tai lähellä tuotettuja tavaroita.Urban Jungle

Sisustusohjelmissa on jo pitkään käytetty vihreitä laattoja, maalattu seinät vihreäksi ja isoja viherkasveja on käytetty katseenvangitsijoina. Samat asiat näkyvät myös ulkona: kattoterasseista ja parvekkeista rakennetaan viihtyisiä ulko-olohuoneita, jotka sisustetaan isoilla, näyttävillä ruukkukasveilla, pienillä puilla tai huonemaisuutta tuovilla amppeleilla. Saman voi toteuttaa esimerkiksi katetulla puutarhaterassilla.Kevättä kohti mennään - mukavaa viikonloppua!


Sanja & Sirpa
bottom of page