top of page

Upeat heinät ja köynnökset

Aamu alkaa lasilla itsepuristettua mehua, jossa on sekoitus oman puutarhan omenoita ja viinirypäleitä, sekä lisäpotkua antamassa appelsiiniä, porkkanaa, kurkkua, inkivääriä, kesäkurpitsaa ja limettiä. Pitkään auringosta nauttineet viinirypäleet ovat super makeita maustaen myös mehun sopivasti. Viinirypäleestäni tuli tänä vuonna ensimmäistä kertaa kunnolla satoa. Siitä pakastettiin suurin osa myöhempää käyttöä varten. Myös viiniköynnöksen lehdet kannattaa pakastaa, koska niistä voi tehdä viininlehtikääryleitä. Lehdet huuhdotaan, kuivatellaan vesi pois, pinotaan ja pino kierretään rullalle, joka kiinnitetään esim. kuminauhalla. Rullat kiedotaan folioon tai muoviin.Alkukesästä marketista ostettu Passionhedelmä on kasvanut monta metriä ja kukkii erikoisin valkoliloin kukkasin. Sen köynnöstävät varret ovat levinnet useiden metrien alueelle ja ne ovat täynnä koristeellisia nuppuja vaikka yöpakkasiakin on jo ollut.Ei ole talven kestävä, mutta hyvä valinta kesäköynnökseksi. Erityisesti nyt syksyllä se on innostunut kukkimaan.
Kuparisara, japaninsara ja sininata antavat mukavan lisän pihan syksyiseen väripalettiin. Pihalla ne ovat viihtyneet jo muutaman vuoden ajan. Usein heinät ovat ensin ruukussa ja päätyvät sitten "talvipakolaisiksi" pihan multaan.

Kuparisara on näyttävä lisä ruukuissa, mutta sopii myös Koiramäen pajutallista  ostetun "heinäsorsan" selkään. Näyttävä elefanttiheinä alkaa pikkuhiljaa värittymään keltaisiin sävyihin. Taustalla lumikärhön kukkii tuhansin, pienin valkoisin kukkasin. Elefanttiheinä on kesän aikana kasvanut 30 cm:stä yli metrin mittaiseksi korkeaksi kasviksi. Se on kova leviämään voimakkaiden juuriensa kautta, mutta ruukussahan asia ei haittaa. Kohta on kuitenkin aika siirtää se talven ajaksi maahan, koska ruukussa juuret paleltuisivat. Juurten leviämisen estämiseksi laitan ison palan juurimattoa kuoppaan.


Perinteinen Imukärhivilliviini on kauneimmillaan syksyllä. Sen koristeelliset marjat ovat myrkyllisiä, mutta ne ovat kiva lisä kukka-asetelmiin. Linnut kuitenkin levittävät marjoja ja köynnöstä vaivaksi asti, joten olen yrittänyt kerätä niitä ne pois, mutta on aika ylivoimainen tehtävä!
Sanja & Sirpa

Comments


bottom of page