Puutarhasuunnittelussa valaistuksella on tärkeä rooli, ja valojen sijoittelukannattakin heti alusta lähtien huomioida esim. terassia rakennettaessa. Valopisteiden suunnittelussa aivan ensimmäisenä kannattaa miettiä valojen käyttötarkoitus, mitkä ovat tärkeimmät alueet, jotka haluat valaista ja miksi. Erityisesti jos sinulla on hyvin rajattu budjetti, aloita tärkeimmistä asioista, jotka ovat ihan "must" kuten kulkuväylät.
Mutta valoilla ei pelkästään valaista kulkuväyliä tai tuoda puutarhaan turvallisuutta, ne toimivat myös tunnelman luojina. Aloita miettimällä valaistavan tilan kokoa ja muotoa, sekä mihin valoja tarvitaan, haluatko yleisvalaistusta lisäämään käytettävyyttä, valaista määrätyn kohteen esimerkiksi grillin tai ruokapöydän vai korostaa/piilottaa jotain kohdetta. Näiden asioiden pohjalta voit sitten miettiä, mihin paikkoihin valoja halutaan: seinille, lattiaan/maahan vai kattoon ja kuinka monta? Valojen sijainti kannattaa miettiä jo rakennusvaiheessa ja tehdä niitä varten tarvittavat varaukset esim. terassin reunoille.
Jos terassi ei ole uusi, siellä todennäköisesti on jo olemassa olevat sähköpisteet ja ainakin osa valoista asennettu, mutta tarvitaanko lisävalaistusta tai halutaanko valaisimien tyyliä muuttaa? Pistorasiaan liitettävän ledvalaistuksen voi asentaa helposti itse, jolloin valaistusta on helppo lisätä vaikka terassin reunaan tai led-valonauha porrasaskelmien alareunaan. LEDit ovat energiatehokkaita, pitkäikäisiä ja niitä on saatavana useissa eri väreissä ja intensiteetissä. Ne sopivat ihanteellisesti ulkokäyttöön kestävyytensä ja alhaisen lämpöpäästönsä ansiosta.
Vaihtamalla vanhat valaisimet uuden tyylisiin, muuttuu koko terassin ilme erilaiseksi. Valoilla on helppo korostaa talon muotoja tai tuoda näyttävyyttä kuten ylös-alas valoilla (upside down), joissa mitä korkeampi seinä, sitä näyttävämpi lopputulos.
Kasvit ovat tärkeä osa valaistussuunnitelmaa ja spoteilla korostat puiden ja kasvien muotoja. Valojen sijoittaminen maanpinnan tasolle ja niiden suuntaaminen ylöspäin voi luoda dramaattisia tehosteita, erityisesti korostettaessa puita tai terassin muotoja.
Pieneen muutokseen riittää, että terassilla on kosketin, jolloin voit hankkia lattiavalaisimen, valoruukkuja tai valoketjuja lisäämään huonemaista vaikutusta, koristamaan kattoa ja valaisemaan pimeitä syysiltoja.
Jos parvekkeellasi tai mökillä ei ole sähköpistoketta tai sähköjä, niin päivällä latautuvat aurinkoenergialamput tuovat tunnelmaa, pehmeää valoa ollen ympäristöystävällisiä ja helppoja asentaa, vaikka niiden valaisuteho ei vastaakaan sähkövaloa.
Aina ei tarvita sähköpistorasiaa, vaan tunnelmaa voi luoda myös erilaisilla lyhdyillä, joiden sisällä on oikea tai ledkynttilä. Ulkolyhtyjen ledkynttiläiden sammuttamiseen apua tuovat kaukosäädin tai ajastin.
Yhdistele eri valaistustyyppejä ja -tekniikoita mielenkiintoiseksi, kerrokselliseksi ja tunnelmalliseksi ratkaisuksi. Olipa pihasi suuri tai pieni, valojen avulla voit muuttaa terassisi kutsuvaksi, toimivaksi tilaksi.
Tunnelmallista viikonloppua,
Comments