top of page

Yrtit puutarhassa ja parvekkeella

Luomuruoan suosio kasvaa kaiken aikaa ja yhä useammat siirtyvät kasvissyöjiksi. Parhaimmillaan ruoan voi poimia suoraan omasta puutarhasta tai parvekkeelta ja mausteyrtit pöydän vieressä olevista yrttiruukuista suoraan lautaselle.



Pienemmässä puutarhassa tai parvekkeella ruukut tai yrttipussit toimivat hyvin yhdistettynä yritti- ja kasvimaana. Ruukkuihin, pusseihin tai koreihin voi tuikata myös kaupasta ostetun salaatin, yrttien (timjamin, ruohosipulin) ja perennojen lisäksi kukkien esim. krassin siemeniä. Jos istutat lähimarketista ostettuja yrttejä tai salaatteja, niin poista ensin varovasti muovinen kehikko juuripaakun ympäriltä. Koska näitä yrttejä  ei ole kasvatettu tähän tarkoitukseen (juuret ovat liian pienet), on aina olemassa oma riskinsä siitä, ettei yrtti lähdekään kunnolla kasvamaan. Mutta jos ei käytä koko yrttiä kerralla, niin miksei antaisi sille tilaisuutta ja istuttaisi sitä ulos ruukkuun? 



Yrttien leikkaaminen sujuu kätevästi yrttisaksilla  tai vaihtoehtoisesti yrttileikkurilla.



Itsetehty betoninen yrttikehikko antaa ilmettä ruukulle ja pitää yrtit esim. mökillä pidempään kosteana. Kuvassa takana ruohosipuli (oik.), trendikäs korianteri (vas.), edessä tilli (oik.) ja basilika (vas.) On hyvä muistaa, että basilika on erittäin kylmän arka kasvi. Korianterista voi kuivata siemenet tai leikellä lehtiä yrttisaksilla. Korianterin makuun tottuminen voi vaatia vähän totuttelemista, mutta sitten se on suurta herkkua, esim. kalan kanssa.



Laventelin voimakas tuoksu rauhoittaa ja vähentää stressiä. Tuoksupusseissa onkin usein laventelin kukkasia. Pussukoita voi myös tehdä itse ja laittaa niitä kaappiin lakanoiden väliin. Jos ei ole niin näppärä, voi tuoksua ostaa suihkeina ja suihkuttaa esim. tyynynliinaan (jos ei ole tuoksuille allerginen).  Laventelin kukkasista voi myös tehdä rauhoittavaa teetä. 



Kierrätysidea - Isompaan puutarhaan voi tehdä käytöstä poistetusta trampoliinin kehikosta ympyrän yhdistellen eri materiaaleja, esimerkiksi pihalaattoja, haketta, kiviä, ruukkuja yrttejä, köynnöksiä ja vihanneksia. 


Näppärä rakentaa itselleen puurimoista erikoiset yrttiruukut. Nämä ruukut bongattiin Kreikan matkalla. 

bottom of page