top of page

Havukranssi DIY - näin toteutat sen


Havukranssi - kolme vinkkiä

Nyt kun on taas talvikausi aluillaan, listasimme kolme vinkkiämme havukranssin tekoon.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-kranssi-DIY

Näitä tarvitset kranssin toteutukseen:

  • kranssipohjan

  • erilaisia ja erivärisiä havun oksia

  • kuivakukkia, varpuja, koristeheiniä tai muita koristeita

  • pihdit

  • metallilankaa


Kaupasta voi ostaa valmiin kranssipohjan, joka helpottaa työtä, kun kierrät rautalankaa havujen ympärille sekä pitää työtäsi paremmin kasassa. Mitä muhkeampi pohja, sen paksumpi myös kranssista tulee.


Jos sinulla on käytettävissäsi pajun, koivun tai jonkun muun kasvin taipuisia oksia, ovat ne täydellisiä tähän tarkoitukseen. Niistä saa helposti kierrettyä oman kranssipohjan, kuten alla kuvassa.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-kranssi-pohja-diy.
Rivin-Puutarha-suunnittelu-kranssiaineet
Rivin-Puutarha-suunnittelu-kranssiaineita

Kranssimateriaalit pihalta

Vaikka Suomessa on jokamiehenoikeus, oksia ei saa taittaa edes kaatuneista puista, sammalia kerätä eikä varpuja poimia ilman maanomistajan lupaa. Kannattaa tehdä kierros pihalla, josta löytyy usein sopivia kranssitarvikkeita kuten tuijan oksia, koristeheiniä sekä ikivihreiden kasvien kuten mahonian, puksipuun tai muratin oksia. Jos haluat tehdä kranssin sisälle sopii niihin hyvin esimerkiksi kuivakukat, joita voi kuivattaa kesällä itse tai ostaa kaupasta.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-kranssin-teko-aineita
Rivin-Puutarha-suunnittelu-kranssin-teko-aineita-mahonia
Rivin-Puutarha-suunnittelu-kranssin-teko-aineita
Rivin-Puutarha-suunnittelu-kranssin-teko-aineita

Näin kokoat havukranssin

Lajittele seuraavaksi havukranssiin tulevat oksat ja koristeet eri pinoihin. Voit joko sekoitella niitä keskenään tai laittaa esim. tuijan oksat samaan pinoon ja sitoa ne yhteen rautalangalla pieniksi nipuiksi.


Seuraavaksi kiinnitä ensimmäinen nippu pohjaan rautalangalla. Aseta seuraava nippu sen päälle, niin että rautalanka peittyy ja sido se taas rautalangalla. Etene näin, kunnes kranssi täyttyy.


Kiinnitykseen käytetyn rautalangan kannattaa olla niin tummaa, että se "häviää" havujen ja oksien joukkoon. Jos se on ohutta, sitä on helppo kieputtaa, mutta sen pitää olla kuitenkin tarpeeksi vahvaa pitämään oksat paikallaan.


Sekoittamalla erilaisia havunippuja, saat luotua kranssiin kerroksellisuutta. Esim. tuijassa ja katajassa on täysin eri näköinen rakenne ja väri, jolloin niitä yhdistelemällä saat kranssiin lisää elävyyttä.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-kranssi.tekeillä
Rivin-Puutarha-suunnittelu-kranssi

Kranssista saa muhkeamman, jos sen tekee olkikranssin ympärille. Hollannista saa näppäriä kranssihakoja, joiden avulla kranssi syntyy helposti. Suomessa en ole ainakaan vielä törmännyt niihin kaupoissa, joten kranssit täytyy rakentaa kieputtamalla😊


Rivin-Puutarha-suunnittelu-kranssin-teko-aineita-kranssi-hakaset
Rivin-Puutarha-suunnittelu-kranssi-DIY

Mukavia hetkiä kranssin tekoon!
Sirpa

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page