top of page

Erilainen joulu

Joulu on meillä perinteisesti ollut juhla, joka alkoi jo joulun alla Mumman syntymäpäivillä ja päättyi Hollannin "Oman" (isoäidin) syntymäpäiviin Tapaninpäivänä. Tapaninpäivänä oli tapana matkustaa joka toinen vuosi Hollantiin, jossa aattoa ei juhlita sen suuremmin, ja suku kokoontui yleensä vasta Oman syntymäpäiville. Molemmat isoäidit nukkuivat pois kaksi vuotta sitten, joten joulu lyhentyi ja muutti muutenkin muotoaan.Juhlakausi alkoi oikeastaan jo 6.12, kun Sinterklaas, joka on amerikkalaisen Santa Clausin edeltäjä, saapui vierailulle. Hollannissa monet perheet viettävät tuplajuhlaa, koska 6.12 vietetään Sinterklaasia tai sitä, että Sint Nicolaas (pyhä Nikolaus) saapuu höyrylaivalla Espanjasta ja ratsasti valkoisen hevosen selässä mukanaan apurinsa Mustat Pekat. Mustia Pekkoja on nykyään Hollannissa kaiken värisinä, esimerkiksi vihreinä, koska apurien naamojen tummaksi maalaamista pidetään rasistisena aiheuttaen paljon vastusta Hollannissa.


Sint Nikolaas kävi vierailulla meidänkin perheessämme monta vuotta jättäen suklaisen nimikirjaimen ja pienet lahjat takan eteen. Takan edessä oleviin kenkiin laitettiin porkkanat hevoselle. Siihen asti, kunnes samat porkkanat löytyivät jääkaapista, auts! Onneksi "lapset" olivat jo vanhempia, eivätkä ihan tosissaan uskoneet Sinterklaasin tuovan savupiipun kautta lahjoja perheelle!


Tänä vuonna Sanja vei kynttilän Mumman muistoksi jo pari päivää ennen joulua ja Sirpa 23. päivänä, jolloin Mumma nukkui pois. Joulua tullaan viettämään meillä hyvin eri tavoin kuin ennen, Hollannin matkasta puhumattakaan. Olemme pallotelleet pitkin syksyä erilaisia ideoita jouluksi; juodaanko glögit ulkona, pidetäänkö etäjoulu videopuhelulla niin, että kaikki ovat omissa kodeissaan vai pysytelläänkö karanteenissa ennen aattoa, jotta kaikki ovat sitten terveenä. Mumman kahden vuoden takainen huonosti päättynyt sairaalareissu joulun alla on vielä kaikilla hyvin muistissa, joten kukaan ei haluaisi enää uudestaan olla kipeänä jouluna.Jouluvalmistelut on yritetty pitää kohtalaisen samanlaisina. Pihalle ja sisälle on laitettu meidän molempien kotona vähän aikaisemmin tänä vuonna kausivaloja, havuja ja yritetty saada joulutunnelmaa pimeyden keskelle.Tarkoituksena on tänäkin vuonna juoda koko perheen kanssa yhdessä ainakin glögit ja vaihtaa lahjat.


Saa nähdä, millainen joulu ensi vuonna on. Perheeseen on syntymässä vuoden vaihteessa uusi tulokas, joten ehkä juhlakausi jatkuukin joulun jälkeen.


Ihanaa Joulua!


Sirpa ja Sanja

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page