top of page

Koristele juhlapöytä kukilla

Onko teilläkin juhlat tulossa ja yrität etukäteen miettiä, kuinka terassia ja puutarhaa voisi somistaa kukkasin tai kuinka juhlapöytää voisi koristella erilaisin asetelmin? Usein riittää, kun tekee kierroksen puutarhassa ja katsoo, mitä sieltä löytyy.


Yhdistele eri elementtejä

Tee asetelmia erilaisista maljakoista, ruukuista, ja kynttilöistä. Laita ruukkukasveja maljakkoon tai piilota ruukkuihin lasipurkki, jonka täytät vedellä ja kukkasilla. Yhdistä kaikki yhdeksi kokonaisuudeksi isolle tarjottimelle, lisää kynttilät ja väriin sopivat tekstiilit.


Kaikkien kukkien ei tarvitse olla samanpituisia. Lyhyiden, eri pituisten kukkavarsien alle kannattaa maljakkoon laittaa isoja lehtiä, jotka antavat kukille taustaa ja tekevät asetelmasta näyttävämmän. Rentovartisiin kukkiin voi yhdistää kauniita oksia antamaan ryhtiä tai esimerkiksi koreanonnenpensaan oksat voi vaihteeksi asetella korkeaan lasimaljakkoon niin, että ihailet niitä osin maljakon läpi.


Jos sinulla on iso ruukku (läpimitta 50 cm) voit kokeilla istuttaa siihen pienen varrellisen puun tuomaan korkeutta ja näyttävyyttä, esimerkiksi pikkusyreeni on talvehtinut ruukussa terassillani jo viisi vuotta. Tänä vuonna hankin vartetun valkoherukan, saa nähdä kuinka se selviää talvesta. Sanja puolestaan siirsi aitana kasvavia pitkiä syreenin oksia ruukkuun juurtumaan.Leikkokukkia ja -oksia juhlapöytään

Jos sinulla ei ole puutarhaa tai siellä ei kasva kukkasia, joita voisit käyttää asetelmissa, niin yhdistämällä ostokukkasia oksiin ja erilaisiin lehtiin saat omaperäisemmän asetelman. Lisään yleensä aina ostokimppuihin oman puutarhan kasveja, kuvissa esim. lehtikuusen oksia, raparperinlehtiä, koristeheiniä, varjoyrttejä, kärhön oksia, maksaruohoa ja japaninverivaahteran oksia. Kaikki käy.Omenankukkien aika

Näyttävät ja kauniit omenapuun oksat luovat juhlavan tunnelman oikeastaan mihin tahansa. Meillä rusakot runtelivat omenapuun oksat pitkältä matkalta, mutta puut onneksi sinnikkäästi jaksavat täyttyä nupuista. Kohta omenapuiden kukkiessa on yksi kesän kauneimmista hetkistä.

Taittelin maljakkoon omenapuun ja kiemuraisia kiinanlaikkuköynnöksen oksia ja asettelin, ne pihan takaosassa olevan kaaren alle pienelle pöydälle. Olin aiemmin ajatellut kiinnittää kaaren taakse, valkoiseen aitaan, valkomustan Element-sisustustaulun, jolloin kaari ikään kuin jatkuisi tunnelimaisena aidassa, mutta taulu pääsikin koristamaan Sanjan parveketta. Nyt aitaa koristaa kirpputorilta löytynyt itämaistyylinen taulu. Hempeän vaaleanpunaiset omenapuunoksat, puinen taulu ja vaalea aita luovat raikkaan kokonaisuuden.


Keltaista ja punaista

Narsissien, helmililjojen ja muiden aikaisten sipulikasvien kukinta on jo melko lopuillaan, ja nyt nautitaan keltaisesta mahoniasta, koreanonnenpensaasta ja villitulppaaneista. Tulppaanit kestävät yleensä vain yhden tai pari vuotta, vaikka laitankin sipulien alle kerroksen hiekkaa, jotta ne eivät mätäne niin helposti. Istutan uusia sipuleita säännöllisesti, mutta viime syksy oli sen verran kiireinen, ettei siihen ollut aikaa. Onneksi villitulppaanit kukkivat vuodesta toiseen.Asetelmien tekemisessä ei ole oikeastaan mitään sääntöjä, vaan kannattaa mennä avoimin mielin omalle pihalle tai kauppaan ja katsoa mitä sieltä löytyy. Yhdistelemällä valmiita kimppuja, oksia ja suuria lehtiä saa helposti näyttävän kimpun, täytyy vain uskaltaa kokeilla. Hyvä puoli asetelmien tekemisessä on, että ne voi aina purkaa ja aloittaa alusta, harjoitus tekee mestarin :)


Mukavaa viikonloppua,


Sirpa

Comments


bottom of page