top of page

Näin luot japanilaistyylisen zen-puutarhan

Kaipaatko tilaa, jossa rauhoittua kiireisen päivän tai työviikon jälkeen? Japanilainen puutarha henkii syvää rauhaa, nehän on alun perin luotu meditointiin. Vaikka Japanissa puutarhasuunnittelu on taidetta vaatien vuosikymmenien opiskelua ja kokeiluja, voit tuoda japanilaisen puutarhan elementtejä omaan pihaasi. Astu sisään rauhoittavaan zen-puutarhaan.


Rivin Puutarhasuunnittelu - japanilainen puutarha
Suunnittelimme viime vuonna asiakkaallemme japanilaistyylisen puutarhan, jossa nyt kirsikkapuu kukkii.

Tyhjä tila mahdollistaa luovuuden

Tutkimusten mukaan luonto helpottaa stressiä ja tasapainottaa mieltä, mutta japanilainen puutarha on erityisesti harmoninen rauhan tyyssija, jossa silmä ja mieli lepäävät. Vaikka ne ovat minimalistisia ja yksinkertaisia, jokainen yksityiskohta on hyvin tarkkaan harkittu, puutarhasuunnittelu ei turhaan ole Japanissa arvostettu taiteen laji.


Luovuuteen tarvitaan rauhaa ja rauhoittumista, joten älä täytä puutarhaa kasveilla, eri värisillä kukilla ja ruukuilla, vaan jätä puutarhaan paljon tyhjää tilaa- tilaa luovuudelle.


Rivin Puutarhasuunnittelu - puutarhamatka Japaniin

Unohda symmetria

Symmetria ei kuulu japanilaiseen puutarhaan, siksi suunnittelu voi länsimaisiin puutarhoihin tottuneelle olla vaikeaa. Muutamalla pääperiaatteella pääset kuitenkin jo hyvin alkuun: puutarhan keskelle ei kannata laittaa mitään ja. jos yhtäällä on tyhjä alue, on sen toisella puolella oltava massaa ja täysin erilaisia muotoja.

Tai jos tarvitset apua, ota meihin yhteyttä.


Rivin Puutarhasuunnittelu - asiakkaallemme suunniteltu japanilainen puutarha

Orgaaniset muodot rauhoittavat

Trendikkäät orgaaniset muodot kuvaavat luontoa; polkuja, merenlahtia, kiviä ja myös niillä sanotaan olevan rauhoittava vaikutus. Pyöreitä muotoja tuot tilaan kivillä, puutarhan kiemurtelevilla muodoilla ja poluilla, kasveilla tai terassin kalusteilla.


Rivin Puutarhasuunnittelu - pyöreät muodot japanilaisessa puutarhassa
Rivin Puutarhasuunnittelu - kivet japanilaisessa puutarhassa
Rivin Puutarhasuunnittelu - kivet japanilaisessa puutarhassa

Piilota ja yllätä

Japanilaisessa puutarhassa ei näe aina kaikkea kerralla vaan kulkijan uteliaisuus halutaan herättää ja yllättää hänet. Luo yllätyksellisyyttä puutarhaan rakentamalla "huoneita ja seiniä" köynnöksillä, köynnöstuilla, korkeilla kasveilla ja porteilla, sekä niiden välissä kiemurtelevilla poluilla.


Rivin Puutarhasuunnittelu - kaikkea ei näe kerralla  japanilaisessa puutarhassa
Rivin Puutarhasuunnittelu - polku vie puutarhaan

Tasapainoiset värit ja luonnolliset materiaalit

Väreillä on suuri vaikutus mieleemme, siksi kasvien ja kalusteiden väreiksi kannattaa valita rauhoittavaa vihreää, sekä murrettuja tai pehmeitä sävyjä kuten puuterin sävyä tai beigeä. Koska terassi on osa kokonaisuutta, kannattaa kalusteiden materiaaleina suosia luonnollisia materiaaleja bambua, rottinkia ja meriheinää.

Rivin Puutarhasuunnittelu - luonnon materiaalit sisustuksessa
Rivin Puutarhasuunnittelu -japaninverivaahtera

Kasveilla harmonia ja tasapaino

Japanilaisten puutarhojen kolme peruselementtiä ovat vesi, kivet ja vehreys. Veden solina ja kivet rauhoittavat, mutta kasveilla viimeistellään zen-puutarhan harmonia ja tasapaino. Kasveissa less is more (vähemmän on parempi) ja niiden värien sekä muotojen pitää olla tasapainossa keskenään. Ja jotta puutarhan rauhasta voisi täysillä nauttia, kannattaa valita kasveja, vaikka havuja, alppiruusuja, atsaleoja, jotka ovat helppohoitoisia ja vähään tyytyviä😊


Rivin Puutarhasuunnittelu - kivet japanilaisessa puutarhassa
Rivin Puutarhasuunnittelu - muotoillut puut japanilaisessa puutarhassa
Rivin Puutarhasuunnittelu - kivet japanilaisessa puutarhassa

Myös minun pihallani on ollut japanilaistyylinen puutarha jo vuosia, aina välillä se on muuttanut muotoaan.

Mukavaa viikonloppua,


SirpaComments


bottom of page