top of page
Sirpa & Sanja

Näin toteutat japandi- ja wabi-sabi sisustuksen

Meitä molempia on aina kiehtonut japanilainen yksinkertaisuus, hiljaisuus, rauha, luonto, zen sekä puutarhoissa, että sisustuksessa. Japanilaisesta puutarhasta löydät postauksemme täältä.


Japandi ei ole pelkästään japanilaista, vaan yhdistelmä minimalistista skandinaavista ja harmonista japanilaista sisustusta.


Rivin Sisustussuunnittelu - japandi sisustus
Rivin Sisustussuunnittelu - Näin luot japandi sisustuksen
Rivin Sisustussuunnittelu - Minimalistinen japandi sisustus

Mitä on wabi-sabi?

Japanilaisen sisustuksen tärkeä osa on wabi-sabi filosofia, joka on nauttimista hetkestä ja kauneuden löytämistä yksinkertaisista, epätäydellisistä tai luonnon muovaamista asioista. Ajan kuluttamat kivet voivat olla sammaloituneita ja esineet ruostuneita ja kuluneita.

Rivin Sisustussuunnittelu - wabi-sabissa arvostetaan vanhoja esineitä
Rivin Sisustussuunnittelu - wabi-sabi, vanhat esineet osana sisustusta

Koska japanilaiset ovat pikkutarkkoja ja kodin sisustuksessa pyritään harmoniaan, ei wabi-sabi ole kuitenkaan mikään vanhojen tavaroiden kokoelma, vaan asettelu on minimalistista.


Materiaalit

Vaikka Japanin ja Skandinavian & Suomen välillä onkin pitkä välimatka, meitä yhdistää sisustuksessa minimalistisuus ja luonto. Japandi sisustuksen materiaalit ovatkin usein luonnonmukaisia ja korkealaatuisia, esimerkiksi puu, nahka, kivi, pellava, villa, marmori, rottinki, bambu, betoni, messinki, puuvilla ja juutti. Vielä kun lisätään ripaus hyvää oloa, tanskalaista hyggeä eli lampaannahkoja ja torkkupeittoja, niin japandi sisustuksen materiaalit alkavat olla koossa.


Rivin Sisustussuunnittelu - japandi sisustus
Rivin Sisustussuunnittelu - luonnon materiaalit ovat osa japandi sisustusta
Rivin Sisustussuunnittelu - japandi sisustus

Wabi-sabissa arvostetaan luonnon materiaaleja, vanhoja tai käsintehtyjä tavaroita. Vanhat esineet ovat rosoisen persoonallisia, mutta sen lisäksi, että niiden uudelleen käyttö on ekologista, ne tuovat myös ihanaa kerroksellisuutta sisustukseen. Sen sijaan, että piilottelisi esineitä, jotka ovat kuluneita tai käsin tehdyn epätäydellisiä niiden virheitä kannattaa korostaa, esimerkiksi vanhan rakennuksen ikkunoista tehdään sisustuselementti tai ovia käytetään väliovena.



Värit


Japandin lämpö syntyy tummasta petsatusta puusta, terrakotasta, vihreästä ja mustasta. Niillä väreillä luodaan kontrastia ja tasapainoa beigeen, kermanväriseen, valkoiseen, vaaleaan roosaan, taupeen ja harmaan eri sävyihin.



Rivin Sisustussuunnittelu - tummalla puulla särmää japandi sisustukseen
Rivin Sisustussuunnittelu - murretut värit tuovat luonnon  japandi sisustukseen

Wabi-sabissa rosoisuus kuuluu asiaan, joten rakennusvaiheessa kannattaa miettiä, miten lattian tai seinät voi käsitellä niin, että lopputulos olisi mahdollisimman luonnollinen ja tasapainoinen, mutta kuitenkin kaunis ja viimeistelty. Rauhaa ja tasapainoa saa valitsemalla värit luonnosta kuten vihreää, vaaleansinistä, harmaata, beigeä, ruskeaa ja valkoista, esimerkiksi alla olevan mökin puulevyistä tehdyt seinät maalataan Uula luonnonöljymaaleilla ja sävyiksi on valittu harmaanvihreä Jäkälä sekä beigen sävy Naava.



Asettelu

Japanilaiset ovat erittäin kurinalaisia ja pikkutarkkoja, japandi sisustuksessa zen ja tasapaino syntyvät kalusteiden minimalistisesta estetiikasta sekä siitä, että ne on aseteltu ilmavasti esille huokuen kuitenkin rauhaa, lämpöä ja viihtyisyyttä.


Myöskään wabi-sabi sisustus ei ole koskaan mikään rento sotku, vaan tilassa vallitsee aina harmonia, niin että kaikilla esineillä on oma paikkansa, ne on valittu harkiten ja aseteltu keskenään yhteensopiviksi. Kaapit ja sermit ovat tärkeitä, koska iso osa tavaroista on piilossa katseilta ja niitä otetaan esiin, kun halutaan tehdä sopiva, rauhallinen ja minimalistinen asetelma.



Rivin Sisustussuunnittelu - wabi-sabi, osa tavaroista on kaapissa
Rivin Sisustussuunnittelu - japandisisustus tuo hyvää oloa


Minimalistisuus, harmonia ja hetkessä eläminen vaikuttavat stressiä lieventävästi, kannattaa kokeilla😊


Mukavaa viikonloppua,


Sirpa & Sanja



Comments


bottom of page