top of page

Parvekkeen sisustus - inspiraatiota ja ideoita

Istun tätä juttua kirjoittaessa riippumatossa omalla parvekkeellani, koska tykkään tulla tänne kirjoittamaan ja lukemaan. Minulle parvekkeella oleilu on pieni miniloma; riippumatossa makoilua nauttien maisemista ja tuulesta, joka puhaltaa ikkunoita vasten. Parvekkeen sisustuksella on suuri merkitys viihtyisyyden kannalta etenkin, jos haluaa sen olevan sisätilojen jatkumona. Viihtyisyyttä ja olohuonemaista tunnelmaa saa onneksi luotua helposti kauniilla kalusteilla, kasveilla sekä sisustusesineillä kuten ruukuilla, sisustustauluilla, tyynyillä, matoilla ja lyhdyillä.


Rivin Sisustussuunnittelu Parvekkeen sisustus. viihtyisä parveke

Vinkit parvekkeen sisustamiseen

Aloita miettimällä, minkä tyylisen parvekkeen haluat. Ehkä haluat, että se on samaa tyyliä sisätilojesi kanssa vai miellyttääkö sinua pieni, urbaani puutarha, jossa istutaan kasvien ympäröimänä?


Rivin Sisustussuunnittelu Parvekkeen sisustus - sisusta kasveilla

Ennen kuin parveketta alkaa sisustaa, kannattaa mittailla, mitä sinne mahtuu varsinkin, jos tilaa ei ole paljoa. Mieti, mitä haluat tehdä pienellä parvekkeella ja minkälaisille huonekaluille on tilaa. Isomman parvekkeen voi jakaa erilaisiin "huoneisiin" kuten esimerkiksi lounge- tai ruokailutilaan ja vaikka alue meditoinnille. Nämä "huoneet" voi kaikki sisustaa vähän eri tavoin tai jakaa ne korkeilla kasveilla.


Rivin Sisustussuunnittelu Parvekkeen sisustaminen
Rivin Sisustussuunnittelu Parvekkeen sisustaminen

Kun olet päättänyt, mihin haluat parveketta käyttää, voit miettiä, minkälaisia huonekaluja sinne ostat. Muista mitata, että kalusteet varmasti mahtuvat sinne huomioiden myös, miten ne saa kuljetettua parvekkeelle. Meille kävi kerran niin, että tilasimme asiakkaalle näyttävän, valtavan ruukun, mutta kun pääsimme paikan päälle, alkoi jännitys, mahtuuko ruukku ensin hissiin ja sitten vielä parvekkeen ovesta parvekkeelle. Noh, loppujen lopuksi se mahtui juuri ja juuri, yhden sentin tarkkuudella, mutta oli hyvä muistutus siitä, kuinka aina kannattaa tarkistaa mitat 😁


Rivin Sisustussuunnittelu Parvekkeen sisustaminen - Viihtyisä parveke sisustus

Viihtyisyyttä ja olohuonemaisuutta parvekkeelle

Kun parvekkeen kalustus on valittu, lisätään sinne ripaus viihtyisyyttä: pehmeyttä matoilla, tyynyillä ja vilteillä, näyttävyyttä ja olohuonemaisuutta sisustusesineillä tai ulos sopivilla sisustustauluilla sekä tunnelmallisuutta ulkovalaisimilla, lyhdyillä ja kynttilöillä. Suosin itse nykyään usein älyvaloja, joiden värilämpötilaa ja kirkkautta on helppo säätää puhelimella ajastaen ne menemään päälle tiettyyn kellonaikaan. Jos haluat käyttää parveketta myös viileämmillä keleillä, kannattaa sinne ostaa terassilämmitin, joita löytyy eri tehokkuuksilla ja eri tyylisinä.

Rivin Sisustussuunnittelu Parvekkeen sisustaminen Lasitettu parveke sisustusideoita

Vihersisustus

Kasvit viimeistelevät parvekkeen sisustuksen tuoden sinne väriä ja raikkautta. Jos olet kesällä paljon pois tai parvekkeella on paahtavan kuuma, kannattaa harkita silkkikasveja, joita on nykyään paljon erilaisia, hyvin aidon näköisiä. Ne kestävät niin talven pakkaset kuin kesän paahteiset päivätkin. Aiemmin usein unohdin kastella parvekkeen kasvit, joten päädyin vaihtamaan parvekkeen kasvit silkkikasveihin, ja siellä ne näyttävät nyt hyvältä kesät ja talvet. Pihan terassilla olen miksaillut silkkikasveja, kuivakukkasia sekä aitoja kasveja.


Rivin Sisustussuunnittelu Parvekkeen sisustaminen - Lasitetun parvekkeen kasvit
Rivin Sisustussuunnittelu - Terassi sisustus - kasvit
Rivin Sisustussuunnittelu Parvekkeen sisustaminen - Pienen lasitetun parvekkeen sisustus

Näkösuojaa parvekkeelle

Joskus talot ovat niin lähekkäin, että parvekkeella pitää olla myös näkösuojaa. Verhot ovat ehkä se arkisin ratkaisu tuoden myös kivaa pehmeyttä sisustukseen, mutta tässä vielä muutama, vähän erilaisempi ratkaisu näkösuojaksi:

  • Sisustustauluilla saa helposti näyttävyyttä tyhjille seinille, mutta ne sopivat myös loistavasti näkösuojaksi

  • Korkeat ruukut ja kasvit on yksi omista suosikeistani eli aseta korkea ruukku näkösuojaksi ja siihen suurikokoinen kasvi, esim. tuija tai silkkikasvi, jolloin saat myös vehreyttä ja luonnollisuutta parvekkeelle.

  • Amppelit: ripustamalla useita amppeleita roikkumaan eri korkeuksille ikkunan eteen saa kivan vertikaalisen puutarhan ja näkösuojan.

  • Seinäkkeet: etenkin bambu- ja pajuseinäkkeitä käytetään tällä hetkellä paljon terassi ja parveke sisustuksessa. Näkösuojan lisäksi niillä peittää vaikkapa tylsän näköisen seinän nopeasti ja helposti.


Rivin Sisustussuunnittelu Parvekkeen sisustaminen - Sisustustaulu parvekkeen sisustuksessa
Rivin Sisustussuunnittelu Parvekkeen sisustus valaistus
Rivin Sisustussuunnittelu - Amppelit parvekkeen sisustus

Toivottavasti inspiroiduit näistä vinkeistä ja sait uusia ideoita ja innostusta sisustaa omaa viihtyisää parvekettasi 😊. Mikäli kaipaat vielä lisäapua suunnittelussa tai enemmän vinkkejä, autamme mielellämme.


Sanja
Comments


bottom of page