top of page

Pieni pala suomalaista muotopuutarhaa


Muotopuutarha elää viikkojen kuluessa

Tuntui aikoinaan hyvältä idealta tehdä vanhan terassin paikalle neliön muotoinen pala "muotopuutarhaa". Puksipuut, pallotuijat, sininata ja muut kasvit löysivät paikkansa kuin itsestään.


Rivin-Piha-suunnittelu-pala-muoto-puutarhaa

Puutarhan "muotopuutarha"-osio muuttaa muotoaan vuodenajan mukaan, keväällä se on täynnä laukkojen lehtiä ja kukkivia, pieniä sipulikukkia ja pyöreitä muotoja tuskin huomaakaan, kun kasveja on niin runsaasti. Sipulikukkien kukittua niiden varret ja lehdet täytyy poistaa, jos haluaa, että alue näyttäisi siistiltä.


Rivin-Piha-suunnittelu-kevät-puutarhassa
Rivin-Piha-suunnittelu-kevät-puutarhassa
Rivin-Piha-suunnittelu-kevät-puutarhassa

Muodon säilyttäminen vaatii työtä

Alueella oli alun perin trampoliinia varten rakennettu neliön mallinen puinen terassi. Kun trampoliinista aika jätti, täytyi miettiä, mitä sen tilalle ja silloin syntyi idea tehdä neliö pihakivistä ja sen sisälle ruudut, joissa kasveja. Ruuduissa on puksipuita, pallotuijia ja muita pyöreähköksi kasvavia kasveja kuten varjohiippa ja pikkuangervo. Niiden juurella on kuorikatetta. Erityisesti puksipuu ja pallotuija on hyvä leikata säännöllisesti, niin että ne tuuheutuvat ja säilyttävät pyöreän muotonsa .


En tiedä oliko fiksua kaivaa multaan myös sipulikasveja, jotka ensimmäisenä keväällä nostavat päätään ja rikkovat pyöreät muodot. Onneksi tämä on ohimenevä vaihe ja toisaalta ne ovat kevään ensimmäinen merkki.

Varjohiippa ja kurjenpolvet kasvavat mätäsmäisesti. Varjohiippa kukkii pienin punaisin kukkasin toukokuussa.


Omenapuu kukkii ja kasvit työntyvät maasta yhä suurempina. Annan niiden kasvaa ja kukkia rauhassa, vasta sitten poistan kuivuneet kukat ja lehdet tai muotoilen kasvit pienemmiksi.


Rivin-Piha-suunnittelu-polku-johtaa-kasvi-maalle
Rivin-Piha-suunnittelu-muoto-puutarhan-pyöreät-ja-neliö-muodot

Myöhemmin syksyllä alue näyttää tältä.


Sirpa

Comentários


bottom of page