top of page

Syötävä puutarha

Vihannesten kasvattaminen ei ollut aiemmin minun juttuni, mutta viime kevät innosti asiaan. Koska helppo esikasvatus turve- ja sammalkiekoilla tuotti tulosta, ovat chilin ja paprikan siemenet tänäkin vuonna itämässä. Viime vuonna kasvatin Californian Wonder -paprikaa ja nyt yritän sen lisäksi kasvattaa Astor vihannespaprikaa, jonka hedelmät saattavat kasvaa jopa 25-30 cm pitkiksi. Molempien paprikoiden pikkuriikkiset taimet pilkistävät jo esiin.


Viime vuonna katselin ihaillen ja kateellisena naapurini keittiön ikkunalla kasvavia suuria versoja. Hänen mielestään ne oli istutettu liian aikaisin, kun taas itse tuskailin olleeni liian myöhässä. Niin kuin monessa asiassa oikea ajoitus ratkaisee. Siemenpusseihin on kyllä merkitty sopiva esikasvatusajankohta, mutta koska pusseja on kymmeniä, merkitsin pusseihin numerolla esikasvatuksen aloittamiskuukauden ja lajittelin pussit numeroiden pohjalta aikajärjestykseenSeuraavaksi värinokkonen (isokirjopeippi) ja latva-artisokka pääsivät esikasvatukseen, jonka jälkeen vuorossa ovat amppeli- ja kirsikkatomaatit, köynnöspinaatti, pavut sekä kaneli- ja punalehtisen basilikan siemenet.


Kasvimaalla kasvoi aiemmin enimmäkseen yrttejä ja joskus jokunen salaatinlehti. Viime vuonna hankimme lisää istutuslaatikoita ja rakensimme seinäkkeen salaateille, johon istutin rukolan, lehti- ja tammenlehtisalaatin lisäksi salaattikaaleja komatsunaa, tatsoita ja mizunaa. Ne pysyivät seinäkkeessä pieninä ja maukkaina, joten sama suunnitelma on tällekin vuodelle. Seinäke on siitä näppärä, etteivät puutarhamme citykanit pääse herkkuihin käsiksi.


Myös mökki saa osansa suvun vihannesinnostuksesta, sinnekin on tarkoitus hankkia istutuslaatikoita, jotka oikeastaan ne piti sijoittaa sinne jo viime vuonna - saa nähdä kuinka tänä vuonna käy...


Sirpa

Comentários


bottom of page