top of page

Syksyinen terassi

Kun puiden lehdet, heinät ja varvut hehkuvat kauneimmillaan ruskanväreissä, innosti kierros syksyisessä metsässä järjestelemään terassille uutta ilmettä. Upeat mustikanvarvut oli vain pakko napata mukaan, ja muutenkin kaikki tarvittava löytyi pihalta tai lähiympäristöstä. Osa kesäkukista oli jo niin huonokuntoisia, että ne lensivät kompostiin, jolloin iso, punottu kori vapautui mustikanvarvuille.


Pihalla kasvaa samettisumakki, josta tulee iso puu, mutta jonka yritän pitää mahdollisimman pienenä leikaten sen oksat joka syksy. Niistä sain upean "viherkasvin terassille. Hakkasin puumaisia varsia kivellä, niin että oksien on helpompi imeä vettä itseensä.

Rivin-Puutarhasuunnittelu-mustikanvarpuja-ja-sumakin-oksia
Mustikanvarpuja ja samettisumakin oksia
Rivin-Puutarhasuunnittelu-mustikanvarpuja-terassilla
Rivin-Puutarha-suunnittelu-sametti-sumakin-oksia-teraassilla

Tuntuu turhalta hankkia paljoakaan syyskukkia, koska ollaan jo melkein lokakuussa ja puutarha vielä kukoistaa. Hurahdin loppukesästä erikoiseen, harmaanlilaan värisävyyn ja hankin sen sävyiset keijunkukan ja isomaksaruohon ränsistyneiden tuoksuneilikoiden tilalle. Pensastädykkeen kirkkaanvihreät lehdet tulevat harmahtavien kasvien rinnalla hyvin esiin. Pensastädyke kestää jonkin verran kylmää ja saa varmaan seurakseen havuja, kun siirrän muut perennat ennen maan jäätymistä kukkapenkkiin.


Terassihortensiat olivat keväällä vaaleanpunaisia, mutta punertuvat päiväpäivältä yhä enemmän. Ne on kuitenkin tarkoitus napata lähiaikoina kuivakukkaistutukseen.

Rivin-Puutarhasuunnittelu-ruukkuja-terassilla
Rivin-Puutarhasuunnittelu-syksyinen-terassi-hortensia
Rivin-Puutarhasuunnittelu-syys-istutuksia

Terassia ympäröivät perennat, pensaat ja pikkupuut hehkuvat syksyn väreissä, eikä ehkä yllätä, että kuvissa näkyy erilaisia hortensioita ja keijunkukkaa. Yksi syksyn vaikuttavimmista kukkijoista on valtavan kokoinen, sadoin pienin kukkasin kukkiva lumikärhö.


Rivin-Puutarhasuunnittelu-japanin-veri-vaahteran-syys-väri
Japaninverivaahtera pukeutuu syksyyn
Rivin-Puutarhasuunnittelu-sametti-hortensia
Puutarhan upeimpia kasveja, arka samettihortensia
Rivin-Puutarhasuunnittelu-syys-värejä-puutarhassa
Punalehtinen kasvi on keijunkukka
Rivin-Puutarhasuunnittelu-upea-lumikärhö-köynnös
Lumikärhö tuntuu viihtyvän

Lopulta mustikanvarpukori päätyi kuitenkin katetulle terassille😉


Rivin-Puutarhasuunnittelu-katettu-terassi
Rivin-Puutarhasuunnittelu-katettu-terassi

Sumakin oksissa kasvaa upeita kukkaterttuja ja loppukesästä punaisia luumarjoja, jotka myös poistan, niin ettei sumakki siemennä ja leviä ympäriinsä. Nyt sain idean riipiä lehdet oksista, niin että sumakin upeat luumarjat pääsivät paremmin esiin.


Rivin-Puutarhasuunnittelu-sametti-sumakki
Rivin-Puutarhasuunnittelu-sametti-sumakin-koristeellisia-oksia
Rivin-Puutarhasuunnittelu-sametti-sumakin-koristeellisia-oksia

Inspiroivaa syysviikonloppua,

Sirpa

Comments


bottom of page