top of page

Syksyllä kukkivat kasvit

Kun teemme puutarhasuunnitelmia, pyrimme aina valitsemaan niihin kestäviä, terveitä kasveja, jotka kukkivat pitkin kesää eri aikoihin. Vaikka on jo syyskuu, monet kasvit ovat vielä täydessä kukassa, tässä vinkkimme.


Hortensiat

Hortensiat ovat suosikkejani, koska niistä riittää iloa koko kesäksi. Kesän alussa istutusaltaisiin hankitut terassihortensiat alkavat tosin saada jo ruskan sävyjä. Ei hätää, jos istutat terassihortensian talveksi kukkapenkkiin, se saattaa talvehtia, jolloin se aloittaa kukinnan seuraavana vuonna loppukesästä kuten alla oleva rungollisen jalohortensia. Jalohortensioita on erilaisia ja riippuen lajikkeesta ne kukkivat joko saman tai edellisen vuoden versoilla, jos haluat talvettaa ne talven yli, ei siis kannata katkoa niiden oksia.

Rivin Puutarhasuunnittelu - Upeat terassihortensiat
Rivin Puutarhasuunnittelu - terassihortensia alkaa saada syksyn sävyjä jo
Rivin Puutarhasuunnittelu - Upeat terassihortensiat  kukkivat pitkään syksyllä

Koska eri hortensia lajikkeet kukkivat pitkin kesää eri aikoihin, niitä kannattaa hankkia erilaisia. Puutarhani upeat pallohortensiat kukkivat keskikesällä näyttävine kukkineet, kun taas juuri nyt on paras aika syys- ja kuutamohortensioiden kukinnoille ennen kuin pakkaset ruskistavat niiden kukinnot.

Rivin Puutarhasuunnittelu - Syshortensioiden aika
Rivin Puutarhasuunnittelu - Upea kuutamohortensia

Maksaruohot

Maksaruohot rakastavat aurinkoa ja perhoset rakastavat niitä. Komeamaksaruoho on puutarhani vanhoja kasveja, jota olen jakanut runsaalla kädellä usein ilman juuria, koska se lähtee yleensä kasvamaan ilman juuriakin. Siniharmaa turkmenistaninmaksaruoho on uusi tulokas, jota en voinut vastustaa sen lehtien syvän sinertävän värin takia.

Rivin Puutarhasuunnittelu - sinertävä turkmenistaninmaksaruoho
Rivin Puutarhasuunnittelu - komeamaksaruoho

Lumoavat kärhöt

Kärhöjä ei voi missään puutarhassa olla liikaa, ja kun ostaa eri aikaan kukkivia lajikkeita, niin niistä on iloa koko kesäksi. Valkea lumikärhö on puutarhan valtava komistus, joka tarvitsee runsaasti tilaa ympärilleen ja telineen tai useampia telineitä, joihin kiivetä. Yksi ei ainakaan minun puutarhassani riitä, vaan yksi kasvi vie kolmen tilan😊 Toisaalta lumikärhö kukkii pitkään ja näyttävästi juuri siksi, että sen sadat pitkät varret ovat täynnä pieniä, valkoisia tähtiä.


Rivin Puutarhasuunnittelu - voimakkaasti kasvava lumikärhö
Rivin Puutarhasuunnittelu - kärhöt kukkivat vielä syyskuussa

Konnanyrtti

Toinen, ehkä vähemmän tunnettu ja liiankin innokkaasti kasvava on syksyn kukka konnanyrtti. Se vasta aloittelee kukintaa ja onkin puutarhan viimeisiä kukkijoita. Suosittelen! Se on terve ja vahva kasvi, ja vahvuus onkin sen ainoa haitta puoli, koska se leviää hitaasti mutta varmasti.


Rivin Puutarhasuunnittelu - vahva konnanyrtti
Rivin Puutarhasuunnittelu - vahva konnanyrtt

Kauniin väriset lehdet

Joidenkin kasvien kukat voivat olla mitättömämmätkin, mutta lehdet sitten sitäkin upeammat. Eri värisiä keijunkukkia käytetään usein ruukkuistutuksissa juuri niiden lehtien upean värityksen vuoksi, niin nämä alla olevatkin ovat viime kesänä puutarhaan päätyneet.


Rivin Puutarhasuunnittelu -  ihanat keijunkukat eri sävyissä
Rivin Puutarhasuunnittelu -  ihanat keijunkukat eri sävyissä

Keväällä esikasvatin siemenestä lumityräkin, jolla on myös upeat valkovihreät lehdet. Se koristaa nyt vielä ruukussa kesäistutustani, mutta siirretään kohta puutarhaan muiden kasvien joukkoon.


Nyt tuntuu vielä liian aikaiselta alkaa siirtää kasveja ruukuista kukkapenkkiin talvisuojaan ja onkin varmaan viimeiset hetket istua terassilla nauttien lämmöstä sekä ympärillä kukkivasta puutarhasta.


Rivin Puutarhasuunnittelu - lumityräkki siemenestä
Rivin Puutarhasuunnittelu -  viihdytään terassilla

Aurinkoista viikonloppua,


Sirpa

Comments


bottom of page