top of page

Terassin sisustusta hyötykasveilla

Mietitkö sinäkin keväällä ja suunnittelet, mitä kasveja terassin ruukkuihin laittaisit vai pelaatko varman päälle ja ostat tai esikasvatat samat kesäkukat vuodesta toiseen? Minulla kasvit vaihtuvat joka vuosi paitsi ylijäämä siemenet, jotka saavat aina seuraavana vuonna vielä uuden mahdollisuuden.

Perinteisesti puutarhassa hyötykasvit ovat usein kasvimaalla istutuslaatikoissa tai kasvihuoneessa, kesäkukat ruukuissa ja perennat kukkapenkissä, mutta enemmän ja enemmän näkee, että erilaisia kasveja sekoitettavan keskenään.

Rivin Pihasuunnittelu - tuo hyötykasvit terassille

Olimme vuosi sitten Tuin Idee -messuilla ja siellä oli pöydän ja yrttimaan yhdistelmän, jossa yrtit tuotiin osaksi terassia. Jotenkin kiehtoi ajatus siitä, että ruoanlaittoon käytetyt vihannekset kasvaisivat ruukuissa lähellä paikkaa, jossa ne grillataan ja nautitaan, ja sen lisäksi, että niitä voisi hyödyntää kesäkeittiössä, ne olisivat myös koristeellisia.


Rivin Pihasuunnittelu - hyötykasvit ruokapöydän jatkeena

Koska jotkut esikasvatetut taimet olivat aluksi pieniä, sekoitin esikasvatettuja ja ostettuja vihanneksia, perennoja ja kesäkukkia iloisesti samaan ruukkuun, jolloin ruukuista tuli näyttävämpiä. Osan istutuksista viimeistelin valkoisilla koristekivillä. Kuvassa (alla) tuolin vieressä chili viihtyy ruukussa, ja tummanpunainen värinokkonen, amppelitomaatti ja keisarinelämänlanka on istutettu samaan ruukkuun.Tummanvihreät palmukaalit kasvavat samassa ruukussa kesäkurpitsan kanssa. Monikäyttöistä, rustiikkista vesiallasta voi talvella hyödyntää tulisijana, nyt sen sisällä ruukussa on kierreröyhyvihvilä.Paprika Astor ja petunia Cascade Orchid Mist kasvavat sulassa sovussa samassa ruukussa, ja petunian vaaleanpunaiset kukkaset ovat kiva kontrasti paprikan tummien lehtien kanssa.Pari viime vuotta pallotuijien seurana on kasvanut pronssisaroja, mutta ne eivät enää selvinneet istutuslaatikossa viime talvesta. Nyt heinien tilalla kasvavat koristekurpitsat. Taustalla näkyy sumakki ja vaaleanpunainen ryhmäruusu.Terassin sivulle on rakennettu iso istutusallas, jossa kaksi viiniköynnöstä, muratti, kärhö, puksipuu, magnolia, koristeheiniä ja palsamiköynnös ovat viihtyneet jo vuosia. Keväällä siirsimme terassin ja istutusaltaan väliin kolme isoa ruukkua, joihin on istutettu kesäkurpitsaa, salaattia, tomtato (vartettu tomaatti ja peruna), keisarinelämänlankaa, koristeporkkanaa, chiliä, värinokkosta ym. Kesäkurpitsa kurottelee ylöspäin tukea ja viiniköynnöksen versoja vasten. Tomtatokaan ei ole mikään pikku kasvi, vaan jo puolitoistametrinen.Ihanaa kesää!


Sirpa

Comments


bottom of page