top of page

Tuijan leikkaus askel askeleelta

Kun oli taas ihanan aurinkoinen viikonloppu, innostuin muotoilemaan useampia tuijia. Oikeastaan tuijia ja puksipuita ei pitäisi leikata auringon paisteella, tai kuivana kautena, koska leikatut oksat kuivuvat helpommin, mutta jotenkin kauniilla ilmalla pikkupuiden muotoiluinnostus aina iskee.


Rungollisen pallotuijan leikkaus

Rungolliset pallotuijat ovat kasvaneet meillä ruukuissa jo useamman vuoden. Muotoilen havut pyöreiksi vähintään kerran vuodessa.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-Kuvittele-pallo-tuijan-leikattava-muoto
Kuvittele, miltä lopputuloksen pitäisi näyttää

Ennen leikkaamisen aloitusta, kuvittelen mielessäni ympyrää, ja miten se asettuu suhteessa tuijan palloon ja mistä kohdin latvoja pitäisi typistää, niin että leikkaan vain vihreää osaa, en puutuneita oksia. Aloitan leikkaamalla kaikki pidempien oksien latvat, jolloin ympyrä jo karkeasti hahmottuu. Kun en pidä oksista kiinni, nostan ämpärin suoraan leikattavan kohdan alle, muuten laitan ämpärin tuijan juurelle siirtäen sitä tarpeen mukaan, niin että leikatut pätkät tipahtelevat suoraan sinne. Leikkausjätteen sekoitan joko multaan tai kompostiin.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-leikatut-pätkät-tippuvat-kätevästi-ämpäriin
Leikatut pätkät tipahtavat kätevästi ämpäriin
Rivin-Puutarha-suunnittelu-kaksi-muotoiltua-varrellista-pallo-tuijaa

Tuijan leikkaukseen käy puutarhasakset tai pensasleikkuri. Minulta homma sujuu parhaiten terävillä ruohosaksilla, joiden pitkillä terillä saa suihkittua sopivan laajoja ja tasaisia alueita kerralla. Olen myös mieltynyt siihen, että niitä voi ikään kuin painaa leikattavaan alueeseen kiinni. Sanja puolestaan tykkää käyttää perus Fiskarsin saksia. Makuja on monia ja kannattaa valita sellaiset sakset, jotka tuntuvat itsestä parhailta sekä miellyttävimmiltä käteen.


Jos muotoilet tuijia ensimmäistä kertaa, voit aluksi harjoitella napsien pienempiä alueita ja myöhemmin osaamisen kasvaessa haukata isompia, tasaisia alueita tai vaihtaa pensasleikkuriin, jolla tietysti tulosta syntyy paljon nopeammin.


On tosi tärkeää, että sakset ovat terävät, etteivät oksat vahingoitu, samoin kannattaa käyttää puutarhakäsineitä, ei esimerkiksi ohuita silikonikäsineitä. Vaikka kaikki tuntuu sujuvan näppärästi, niin yhtäkkiä onkin etusormessa syvä palkeenkieli kuten minulle kävi...


Rivin-Puutarha-suunnittelu-pallo-tuijaa-leikkaamassa

Neliön mallisen tuijan muotoilu

Pihamme neliön muotoinen tuija oli alun perin kartionmallinen, mutta kun sen runko ränsistyi, muotoilin siitä ensin ympyrän ja myöhemmin neliön. Pyöreä malli näkyy vielä tuijan alaosassa, tuijan latvus on selkeästi leveämpi. Pikkuhiljaa yritän muuttaa ne mittasuhteet toisin päin, koska tuijan olisi parempi olla hieman kapeampi ylhäältä kuin alhaalta, jolloin sateessa vesi pääsee kastelemaan koko kasvin. Kerralla oikeaa muotoa ei kuitenkaan voi leikata, koska vain vihreitä oksia voi leikata, ei puutuneita.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-tuijan-muotoilun-aloittaminen
Rivin-Puutarha-suunnittelu-mielikuva-harjoittele-oikea-muoto
Mielikuvaharjoittele oikeaa muotoa
Rivin-Puutarha-suunnittelu-tuijan-muotoilu-ruohosaksilla

Tuijan vieressä on sopivasti roskakatoksen seinä, joten siihen vertaamalla, näkee suoran linjan. Samoin kannattaa välillä ottaa muutama askel taaksepäin, koska etäältä näkee paremmin oikeat linjat.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-Tuijan-muotoa-voi-verrata-katoksen-seinään
Tuijan reunan suoruutta voi verrata katoksen seinään

Rivin-Puutarha-suunnittelu-lopputulos-verrattuna-neliöön
Jos vertaa lopputulosta neliöön, vielä voisi leikata ylhäältä

Lopputulos ei ole ehkä ihan vielä neliö (tai oikeastaan kuutio). Ylhäältä voisin napsaista vielä hieman lisää ja alhaalta oksien täytyy kasvaa. Valokuvaaminenkaan ei ole hassumpi juttu, koska kuvissa näkee paremmin omat virheensä.


Spiraalin mallisten tuijien muotoilu

Etupihan ruukkujen tuijat on istutettu viime vuonna ja niiden muotoilussa yritin nyt vain säilyttää alkuperäisen mallin, joten tasoittelin ja napsin vain pisimpiä huiskaleita puutarhasaksilla sieltä täältä korostaen niiden muotoa.

Rivin-Puutarha-suunnittelu-Spiraal-tuijat-ennen-leikkausta
Spiraalituijat (ennen leikkausta) eivät vaadi paljoakaan tuunausta
Rivin-Puutarha-suunnittelu-Spiraali-tuijat-pienen-tuunauksen-jälkeen
Spiraalituijat tuunauksen jälkeen

Takapihan jo vanhempi spiraalituijan latvus oli vahingoittunut talvella, ja kesän aikana tuija oli kasvanut runsaasti levyttä pituuden sijaan. Parturoin havua runsaasti ruohosaksilla välillä aina pysähtyen ja kävelin pidemmälle katsomaan, miltä tuija näyttää ja kuinka kurvien pitää kiertyä. Ei sen muoto ole ihan täydellinen, mutta kelpaa meille. Ruskean latvuksen pätkäisin poikki, koska tuijan korkeus on riittävä, jos se alkaa uudelleen kasvaa, se sopii, jos ei, niin sekin käy.

Rivin-Puutarha-suunnittelu-tuuhea-spiraali-tuija
Tämä spriaalituija vaatisi oikeastaan pari leikkausta kesässä
Rivin-Puutarha-suunnittelu-spiraali-tuija-on-siistitty
Nyt on spiraali- ja pallotuijat taas tuunattu kuntoon, ja rikkaruohotkin kitketty

Kun muotoilet tuijia

  • käytä teräviä saksia tai pensasleikkuria

  • leikkaa vain pilvisellä ilmalla

  • kuvittele mielessäsi oikea muoto, mutta jätä latvus vähän kapeammaksi

  • leikkaa ensin muoto karkeasti esiin

  • vain oksien päiden vihreitä osia

  • kerää leikatut pätkät talteen

  • tarkista välillä muoto kauempaa tai valokuvaamalla

  • viimeistele

Tuijien leikkauksessa ei kannata tavoitella täydellisyyttä, vaan riittää että siitä tulee hyvä. Jokaisesta kerrasta oppii paremmaksi, joten kannattaa vaan rohkeasti ryhtyä kokeilemaan eri muotoja 😊Sirpa

Comments


bottom of page