top of page

Kauniisti valaistu piha tuo tunnelmaa

Kesä loppuu mielestäni joka vuosi vähän yllättäen ja ennen kuin huomaakaan tulee illalla aikaisemmin pimeää, maa täyttyy värikkäistä lehdistä, ja kelit alkavat viiletä. Ikkunasta ulos katsoessa on ihanaa, kun piha on kunnolla valaistu, ja kaikki kasvit, terassi ja huonekalut tulevat kauniisti esille, vaikka aurinko onkin jo ehtinyt laskea. Pihan valaistuksella on iso merkitys tunnelman luomisessa varsinkin syksyllä ja talvella, kun kukka- ja kasviloisto on vähäisempää.


Rivin-Pihasuunnittelu-kausivalot-katetulla-terassilla

Jouluvalot tai kausivalot - niitä voi kutsua kummaksi vaan, mutta kannattaa miettiä, tarvitseeko kaikkia valoja laittaa joulun jälkeen pihalta pois, tai voisiko ne asentaa jo aikaisemmin. Valaistu piha tai parveke piristää kummasti ja vaikka ulkona ei istuisikaan, tuo pihavalaistus lisää tunnelmaa. Sitä on kiva katsella sisätilan lämmöstä vaikka sohvalla rentoutuessa.


Viime vuonna laitoin meidän katetun terassin kattoon kausivalot jo lokakuussa, mutta koska ne valaisivat katosta niin kivasti, jätin ne roikkumaan. Siellä ne ovat edelleen valaisemassa katosta aina illan hämärtyessä tuoden tunnelmaa jopa valoisina kesäiltoina.


Rivin-Pihasuunnittelu-Pihasuunnitelman-3D-havainnekuva
Havainnekuva pihasuunnitelman valaistuksesta

Kun teemme piha-, terassi- tai parvekesuunnitelmaa asiakkaalle, huomioimme niiden viihtyisyyden myös pimeinä vuodenaikoina. Puutarhaa suunniteltaessa ja terassia rakentaessa kannattaa ehdottomasti huomioida pihan valaistus, koska silloin terassille voi upottaa esimerkiksi spottivaloja. Niitä löytyy myös sellaisia, jotka voi laittaa suoraan sähköpistokkeeseen kiinni eli sähkömiestä ei välttämättä tarvita niiden asentamiseen. Muista myös valaista kasvit ja ruukut, jotta ne tulevat upeasti esiin luoden olohuonemaista tunnelmaa ulos.


Usein valoihin voi ostaa hämäräkytkimen tunnistamaan, kun alkaa hämärtää ja sytyttää silloin valot päälle. Kätevää, koska ne syttyvät ja sammuvat automaattisesti, eivät pala turhaan valoisan aikaan. Meillä on käytössä ajastin pistorasiassa, jolloin valot on ajastettu sammumaan ja syttymään määräaikaan, koska meidän makuuhuone sijaitsee suoraan katoksen yläpuolella, ja nukkuessa valot muuten loistaisivat verhojen takaa. Tykkään nukkua pilkkopimeässä, joten minua häiritsee pienikin valon pilkahdus 😊


Rivin-Pihasuunnittelu-pihavalaistus
Rivin-Pihasuunnittelu-Terassin-valaistus-puutarhassa
Rivin-Pihasuunnittelu-Terassin-valaistus-uppovalot
Rivin-Pihasuunnittelu-Terassin-valaistus-istutuslaatikot

Jos sinulla on jo valmis terassi tai parveke, kannattaa valoja tuoda ulkovalaisimilla, joita on kukkaruukkuina, jalkalamppuina, lyhtyinä ja jopa katosta roikkuvina kattovalaisimina ihan kuin sisällä. Kaikki nämä toimii sähköpistokkeella eli tarvitset vain vapaata tilaa pistorasiastasi.


Ajastetut ulkokynttilät ovat myös käteviä. Niitä voi kontrolloida vaikka sisältä kaukosäätimellä ja laittaa ne iltaisin päälle, kun kaipaat lisää tunnelmaa ja valoa.


Rivin Pihasuunnittelu - ajastetut ulkokynttilät ja lyhty

Katsoessa sisältä kauniisti valaistua puutarhaa, terassia tai parveketta tulee tunne, että piha on lähempänä sisätiloja muodostaen yhden kauniin kokonaisuuden. Viihtyisät sisätilat ikään kuin jatkuvat ulos, ja sehän on ulkotilan tarkoitus, nauttia siitä ja siellä oleilusta!


Tunnelmallisia iltoja,

Sanja

2 Comments


Guest
Dec 30, 2022

Kiitoshyvistäideoista!

Kaunispihavalaistusontunnelmallinen, varsinkintäälläOulunpimeässätalvessa. Meilläonmuutamiasähkömiehenasentamiaspottivaloja, hyväideatuoettävalaisimyöspihanruukkuja.


https://www.oulunsahkotek.fi/

Like
Sirpa & Sanja
Sirpa & Sanja
Dec 30, 2022
Replying to

Kiva kuulla, että pidit niistä! Onneksi mennään jo kevättä kohti ja kohta tulee taas lisää valoa. Valaistut ruukut ovat käteviä, kun niitä voi helposti siirrellä pihalla paikasta toiseen tarvittaessa 😊.

Like
bottom of page