top of page

Matto seinälle - uusi trendi?

Viime talvena törmäsin ensimmäisen kerran ideaan, että maton voi ripustaa seinällekin. Hollantilaisessa sisustusohjelmassa seinää koristamaan ripustettiin upea, pyöreä, ryijymäinen matto. Minusta se oli tosi kiva idea ja sen inspiroimana aloin tutkia, löytyisikö ulos laitettavaa, näyttävää seinävaatetta yhteen asiakkaamme kohteeseen. Löysin tuolloin kosteuden kestävät Urban Cottonin sisustustaulut, joita otimme myös meidän sisustuskauppaamme myyntiin.


Pitkin kevättä alkoi mattoja seinillä näkyä enemmänkin, ja jos et siis vielä ole törmännyt seinämattoihin, niin nyt olet😉 Jos tykkäät kokeilla sisustuksessa jotain erilaista, kannattaa jatkaa lukemista, koska tämä voi olla juuri sinun juttusi.


Rivin-Sisustus-matto-seinällä-ruokailutilassa

Mattojen muodot

Suorakulmainen, pyöreä, soikea - seinämatto voi olla minkä mallinen tahansa. Vaikka itse matossa ei ole kuvioita, kannattaa katsoa sen muotoa ja kudontaa tai, jos olet näppärä käsistäsi virkkaat sen juuttilangasta tai ontelokuteesta vaikka itse. Pyöreä juuttimatto sopii hyvin katetulle terassille tai sisälle tuomaan itämaista tunnelmaa ja lämpöä.


Rivin-Sisustus-rouhea-matto-seinällä-luo-kontrastia

Maton kuviot

Mitä upeampi kuvio tai kuosi matossa on, sitä näyttävämpi se on seinällä. Esimerkiksi Vallilalla on kauniita kuoseja, joulukoristeena voisi toimia vaikka Himmeli tai lastenhuoneessa Yövuoro (mäyrämatto). Maton mallia tai kuviointia kannattaa vielä korostaa saman mallisilla peileillä, seinän kuvioilla, kynttilänjaloilla, maljakoilla, lampuilla tai mikä estää ripustamasta useampaa erilaista, mutta yhteensopivaa mattoa vierekkäin.

Rivin-Sisustus-matto-seinällä-olohuoneessa
Rivin-Sisustus-matto-seinällä-ruokailutilassa

Seinämaton käyttökohteita

Seinämatto on monikäyttöinen, jos vaikka huoneessa kaikuu, matto imee ääniä, kun taas paksu villamatto sängynpäätynä on mukavan pehmeä ja eristää jopa hieman kylmyyttä.


Jos kaipaat kontrastia eteiseen tai ruokailutilaan, sitä voi tuoda maton väreillä tai käyttämällä esimerkiksi minimalististen kalusteiden kanssa rouheaa seinämattoa. Lämpöä ja tunnelmaa olo- tai makuuhuoneeseen saadaan pehmeillä matoilla ja lämpimillä väreillä, kun taas lastenhuoneen katseenvangitsijaksi löytyy erilaisia hahmoja tai aiheita kuten kettu, karhu, pupu, sateenkaari, tähti jne.


Rivin-Sisustus-matto-seinällä-olohuoneessa

Jos matto tuntuu edelleen liian erikoiselta, voit kokeilla ripustaa seinälle kauniin kankaan. Ja loppujen lopuksi seinämatto ei oikeastaan edes ole uusi juttu, koska ennen vanhaan kauniisti kirjailtuja mattoja, seinävaatteita ja raanuja oli tapana ripustaa seinille pitämään kylmyyttä sekä parantamaan akustiikkaa. Trendeillä on usein tapana kiertää ja tulla takaisin vuosikymmenten päästä, joten ehkä tämä on taas yksi sellainen.


Rivin-Sisustus-kaunis-ryijy-tuo-ilmettä-huoneeseen


Sanja


Comments


bottom of page