top of page

Väreillä kontrastia tai harmoniaa sisustukseen

Jos rakastaa värejä pukeutumisessa, puutarhassa ja sisustuksessa niin nauttii, kun viime vuosina sisustus on muuttunut värikkäämpään ja leikkisämpään suuntaan ja kalusteissa löytyy paljon erilaisia värejä ja muotoja. Mutta kuinka yhdistellä värejä sisustuksessa, niin että lopputulos on tasapainoisen viihtyisä ja harmoninen?


Rivin-Sisustus-suunnittelu-Värit-sisustuksessa-makuuhuoneen-kirkkaat-värit
Rivin-Sisustus-suunnittelu-Värit-sisustuksessa-makuuhuoneen-rauhoittavat-värit

Värit tunnelman luojana

Yleisesti värien sanotaan vaikuttavan mielialaan ja fiilikseen: valkoinen ja musta voivat herättää joissain negatiivisia tunteita, vihreä edustaa rauhaa ja toivoa, sininen rauhoittaa ja rentouttaa, keltainen saattaa tuoda onnen tunteita ja hyvän olon fiiliksen, harmaa koetaan ehkä tylsänä ja punaista pidetään aggressiivisena mutta toisaalta romanttisena. Tutkimusten mukaan ihmiset aistivat värejä eri tavoin. Värejä valitessa kannattaakin huonekohtaisesti miettiä, miltä värit itsestä tuntuvat ja millaisen tunnelman tilaan haluaa luoda.


Rivin-Sisustus-suunnittelu-Värit-sisustuksessa,-keittiön-ruokailutila
Ruokailutilassa on yhdistetty murrettuja värejä.
Rivin-Sisustus-suunnittelu-Musta-valkoinen-keittiön-sisustus
Musta ja valkoinen tuovat vahvaa kontrastia ja särmää

Värien vaikutus tilaan

Väreillä voi myös luoda illuusioita; vaikuttaa tilan kokoon tai korostaa jotain elementtiä. Vaikka valkoinen saattaa tuntuu tylsältä, on se kuitenkin järkevä valinta, kun tilaan halutaan lisää avaruutta. Tummat sävyt kuten vaikka mustat tai tummat seinät taas voivat pienentää tilaa,


Rivin-Sisustus-suunnittelu-Valkoinen-väri-sisustuksessa
Valkoinen seinä tuo tilan tuntua.

Värien yhdisteleminen

Jos pidät vahvoista kontrasteista ja haluat vahvaa energiaa sisustukseen, yhdistele väriympyrän vastavärejä kuten esimerkiksi keltaista ja lilaa tai sinistä ja oranssia.


Rauhallisen tunnelman luomiseen kannattaa taas unohtaa kirkkaat kontrastivärit ja valita luonnonmukaisia sävyjä kuten vihreää, sinistä, beigeä, ruskeaa. Ne tuovat tilaan rauhaa ja seesteisyyttä.


Rivin-Sisustus-suunnittelu-Värit-sisustuksessa,-keltainen-ja-lila-tuoli
Keltaisen ja lilan vastavärien kaunis yhdistelmä.
Eivin-Sisustus-suunnittelu-harmoniset-värit-ja-kontrastia-sinivihreällä

Vuoden 2022 trendivärit

Joka vuosi suuret maaliyritykset valitsevat vuoden värit, jotka usein heijastuvat myös sisustusesineisiin ja muuhun sisustusmaailmaan. Tämän vuoden trendivärit ovat vihreän eri sävyt, ametisti, taivaansininen ja pronssi sekä "ruskea on uusi musta". Mikäli haluaa seurata väritrendejä, ei onneksi tarvitse uusia kodin väripalettia kovin usein, koska värit vaihtuvat hitaasti ja esim. vihreän eri sävyt ovat olleet pinnalla jo useamman vuoden peräkkäin. Kirjoitimme tarkemmin vuoden väritrendeistä keväällä ja löydät artikkelin aiheesta täältä.


Rivin-Sisustus-suunnittelu-Värit-sisustuksessa,-saman-sävyisiä-tyynyjä


Värikästä viikonloppua 🌈

Sirpa & Sanja

Comments


bottom of page