• Sanja

Puutarhajuhlien pöytäsomistukset

Meidän tämän vuoden ensimmäiset juhlat olivat parin viikon takaiset nimiäiset. Niitä suunniteltaessa kävin läpi vanhoja kuvia juhlista, etsiessäni ideoita nimiäisiin. Kun kesällä taas toivottavasti pystyy kokoontumaan hieman isommalla porukalla, ja on tulossa esimerkiksi ylioppilas- ja juhannusjuhlia, sekä meillä myös ainakin yhdet synttärijuhlat, koostin tähän muutamia ideoita puutarhajuhliin.Näyttävät kukka-asetelmat


Näyttävät kukka-asetelmat voi tehdä niin kaupasta ostetuista kuin omalla pihalla kasvavistakin kukista. Yhdistelemällä viljeltyjä kukkia luonnosta löytyviin kasveihin ja materiaaleihin asetelmalle saa näköä ja kokoa tai ehkä joskus vain herkkyyttä ja luonnonmukaisuutta. Vain luovuus on rajana kukka-asetelmia tehdessä.


Tällä hetkellä näkyy paljon hyvin rentoja kimppuja, joiden on tarkoitus näyttää aika luonnollisilta. Niissä käytetäänkin paljon puiden oksia kuten eukalyptuksen, joka nyt tosin ei meillä Suomessa kasva luonnossa. Eukalyptuksen tilalla voi käyttää vaikkapa pihlajan tai omenapuun oksia. Eukalyptuksen hopeanharmaata sävyä korvaamaan voi käyttää esimerkiksi hopeapajun, nukkapähkämön tai hopeamarunan oksia tai lehtiä.
Tarjoilujen esillepano


Tutkimusten mukaan ruoan makuun vaikuttaa myös sen asettelu sekä, minkälaisesta astiasta sitä syö. Yksinkertaisistakin tarjoiluista saa herkullisen näköisiä asettelemalla ne nätisti kauniille lautasille ja vadeille. Niiden sijasta tarjoiluastioina voi tietenkin käyttää myös esimerkiksi puisia leikkuulautoja tai puunrungon palasia.


Nimiäisissä käytin metallisia Aaltovateja, joille on helppo laittaa ruoka esille nätisti, koska ne ovat jo itsessään niin kauniita. Esimerkiksi yksinkertaiset tomaatti-mozzarella tikut olivat kivan näköiset vadilla kranssin malliin aseteltuna. Tykkään tehdä ruokia itse, mutta usein, kun aikaa on rajallisesti, on mietittävä, mikä on hyvää tai kivannäköistä, mutta ennen kaikkea nopeaa. Usein lähden liikkeelle vadeista, joille ruoat aion asetella ja sitten vasta mietin, mitä tarjoilen.


Nimiäisten pääväreinä oli hempeitä pastellisävyjä, ja asettelin Blond Amsterdamin kakkulusikat vaaleanpunaiseen Mariskooliin tuomaan vähän väriä valkoiseen pöytään. Kakuilla koristellut lusikat sopivat hyvin teemaan; pienen vauvan juhliin.
Pöytäliinat ja tarjottimet


Välillä juhliin sopii jotain hieman säväyttävämpää ja tällöin esimerkiksi pöytäliinoilla saa tuotua kivasti räväkkyyttä, juhlien teemaa tai korostaa ruokia. Tarjottimien avulla kattaukseen saa enemmän ulottuvuuksia ja sillä voi esimerkiksi korostaa jotain tiettyä ruokaa.
Viehättävät kattaukset


Kaunis kattaus syntyy yhdistelemällä yhteensopivia astioita, tekstiilejä, kukkia ja kynttilöitä. Kevyttä, herkkää ja kesäistä ilmettä saa luonnonläheisillä materiaaleilla yhdistämällä niihin saniaisia, heiniä ja kieloja. Luonnonläheiseen ilmeeseen sopii hyvin myös kivet ja bioetanolikynttilät. Astiat voivat olla eri värisiä ja eri sarjaa, kunhan kokonaisuus on yhtenäinen ja sopusointuinen. Pöytäliinoilla voi säväyttää, mutta jos astiat ovat värikkäitä, niiden kanssa sopii hyvin myös hillityn trendikäs puuterinsävyinen pellavaliina ja lautasliinat tai punotut tabletit.
Juhlien koristeet


Sitten on vielä tietenkin juhlien muut koristeet. Kynttilät ovat kivoja etenkin pimeinä kesäiltoina, kun taas amppelit tekevät katoksesta juhlavamman. Askartelin nimiäisiin ilmapalloista, silkkikukista ja koivuangervon oksista näyttävän koristeen buffetpöydän yläpuolelle. Apuna minulla oli valkoinen vaatetanko, johon sain kiinnitettyä ilmapallot. Ihan hyvä siitä tuli, vaikka koristeen tekeminen jäi viimeiseen 15 minuuttiin ennen juhlien alkamista 😃
Ihanaa loppuviikkoa!


Sanja0 kommenttia