top of page

Muutos - takapihan terassin uusiokäyttö

Kevään ensimmäisenä isompana projektina on ollut takapihamme terassin uudistus.

Ennen kuin kuitenkaan pääsimme aloittamaan takapihan muutosta, löysimme itsemme etupihalta!


Edelliset asukkaat olivat rakentaneet takapihan terassin runsaat viisi vuotta sitten. Se oli kohtuullisen hyväkuntoinen, laudat kaipasivat vain öljyä. Halusimme kuitenkin suuremman terassin erilaisesta puusta. Päätimme siirtää vanhan terassin hyötykäyttöön etupihalle. Samalla tuli uudistettua koko etupiha!


Rivin-Puutarha-suunnittelu-vanha-hyväkuntoinen-terassi
Rivin-Puutarha-suunnittelu-etupihan-kivet-ränsistyneet

Etupihan sisäänkäynti oli ränsistynyt ajan saatossa, eikä ollut kovin houkutteleva. Kivet olivat vinksallaan, pensaat levinneet pitkin "nurmikkoa", joka koostui oikeastaan sammaleesta ja rikkaruohosta.


Rivin-Puutarha suunnittelu vanhat huonokuntoiset pensaat

Aloitimme muutoksen tekemällä kunnon pohjatyöt, jotta kivet eivät talvisin vääntyisi eri tasoihin. Alustustöissä on tärkeää tasoittaa maapohja kunnolla ja käyttää juurikangasta estämään juurten lisäksi myös roudan aiheuttamat epätasaisuudet. Pohjatöiden teon jälkeen ladoimme pihakivet uudelleen.


Pihan kallistukset olivat alun perin väärin eli talon suuntaan. Korjasimme kaadot poispäin talosta, niin etteivät sadevedet valu talon alle. Lisäsimme talon ympärille valkoista kivimursketta, joka kosteusongelmien välttämisen lisäksi antaa heti siistimmän vaikutelman ja nurmikkoa on vähemmän leikattavana.


Rivin-Puutarha-suunnittelu-muuttunut-etupiha

Seuraavaksi oli vuorossa talon sivustalla olleet pensaat. Niitä ei oltu kovinkaan usein leikattu, joten ne olivat päässeet villiintymään ja leviämään pitkin etupihaa. Poistimme pensaat ja vaihdoimme tilalle helppohoitoiset timanttituijat.


Tuijien paikkoja on helppo mallailla, kun tuijat asettelee ruukuissa paikoilleen.

Multakin kaipasi parannusta, joten sekoitimme joukkoon kompostia. Jos sinulla ei ole kompostoria, niin turpeella voi myös parantaa maan laatua. Jos maa on savista, kannattaa joukkoon lisätä hiekkaa.


Rivin-Puutarhasuunnittelu - vanhat huonokuntoiset pensaat
Rivin Puutarhasuunnittelu - uusien kasvien mallailua

Seuraavaksi meillä oli pohdinnassa kuorikatteen väri. Aluksi ostimme punertavaa, mutta emme olleet siihen täysin tyytyväisiä, joten lopuksi vaihdoimme sen mustaan (ei hätää, punertava kuorikate löysin paikkansa takapihan marjapensaiden alta). Huomaatko miten pieni yksityiskohta tekee erilaisen vaikutelman? Kummasta sinä pidät enemmän?


Rivin Puutarhasuunnittelu uusittu etupiha
Rivin Puutarhasuunnittelu uusittu etupiha

Mietin pitkään onko musta liian tumma väri terassille, mutta löysin kaupasta Patio Verso hiilenharmaan värisen puuöljyn, mikä on tehty luontoystävällisistä aineista. Pidin ajatuksesta, että terassi-öljyssä ei ole käytetty mitään myrkkyjä, joten päätin kokeilla öljyä, vaikka se onkin tarkoitettu istutuslaatikoille ja pihakalusteille. Kesän lopussa varmaan selviää kestikö öljy terassin pinnassa vai ei.


Rivin Puutarhasuunnittelu uusittu etupihan terassi

Tässä vihdoin valmis terassi.


Seuraavaksi suunnitelmissa on käyttää loput vanhan terassin laudoista talon kiertävän kivimurskeen rajaukseen, sillä tällä hetkellä nurmikko valtaa katekankaasta huolimatta alueita. Laudat odottavat vain maalausta ja asennusta.


x Sanja

Kommentare


bottom of page