top of page

Miten palju toimii mökillä?

Hankimme pari vuotta sitten paljun mökille ja sitä päätöstä ei ole tarvinnut katua! Koska usein kysytään, kuinka palju toimii käytännössä mökillä, niin kirjoitan meidän kokemuksistamme.

Mökille saavuttaessa palju lämpiää ja illalla on ihana istua lämpimässä vedessä ja jutella niitä näitä tai olla vain hiljaa nauttien ympäröivästä järvestä ja luonnosta.Paljun lämmitys

Yleensä meillä (tai miehillä 😎) menee lämmityksessä nelisen tuntia, mutta aika riippuu paljusta, lämmittimestä, ulkoilman lämpötilasta ja kuinka lämpimäksi vesi halutaan lämmittää. Paras lämpötila on suunnilleen 38 astetta. Jos lämpötila vahingossa lipsahtaa 40 asteeseen, tulee paljussa olosta hetkessä tuskaisaa (keitetty rapu efekti).


Kipinät lentävät lämmitettäessä, joten alustan ympärillä on hyvä olla kiviä tai soraa.Paljun kansi

Kannattaa ehdottomasti hankkia paljuun termokansi, jos se ei sisälly pakettiin. Siitä on monta hyötyä: lapset eivät livahda paljuun huomaamatta, vesi pysyy puhtaampana, ja kun käyttää termokantta, vesi lämpiää ja säilyy lämpimänä kauemmin. Vaikka tuntui turhalta oli puukannen vaihto tiiviimpään termokanteen hyvä idea.


Paljun puhdistus

Meillä palju on tiiviisti kannella suljettuna ja talvella kaikki aukot on tukittu, etteivät roskat, ötökät tai muut eläimet pääse sinne. Keväällä ennen paljun käyttöönottoa, se pitää ensin pestä harjalla ja antiseptisella pesuaineella (myös kaikki putket). Miehillä on siihen oma viritys: laitetaan pyyhe kepin ympärille, mutta varmaan kaupoista löytyy edistyneempiäkin ratkaisuja.


Paljun vesi

Paljussa voi käyttää järvivettä, mutta meillä käytetään kaivovettä, joka puhdistetaan suodattamalla ja pidetään puhtaana kemikaaleilla. Suodattimen massa voi olla kuitua tai hiekkaa, meillä käytössä on kuitupallot, jotka imevät epäpuhtaudet itseensä. Suodatin käynnistetään paljua lämmitettäessä ja uudelleen kylpemisen jälkeen muutamaksi tunniksi.

Lisäksi veden PH-arvot mitataan joka kerta ja lisätään tarvittava määrä uima-allaskemikaaleja (ei klooria).


Tarkoitus on tänä kesänä uusia kaikki mökin terassit ja laajentaa palju osaksi terassia. Saa nähdä, kuinka homma etenee...Mukavaa vappuviikonloppua!


Sirpa

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page