top of page

Puutarhan kevättyötlista

Nyt pääsiäisenä päästään aloittamaan puutarhan kevättyöt, kun lumet vähitellen sulavat auringon lämmössä. Katso tästä lista eri kevättöistä ja valitse niistä omasi.


Rivin Puutarhasuunnittelu - kevättyöt lista

Nurmikon kevättyöt ja -huolto

Nurmikko on yleensä ränsistynyt talven lumikuorman jäljiltä ja sen huollon voi aloittaa, kun nurmikko on kuivunut ja kestää tallaamista. Jos nurmikko on sammaloitunut, on kasvualusta yleensä tiivistynyt ja happamoitunut,  eikä nurmikko saa tilaa hengittää ja kasvaa.


Rivin Puutarhasuunnittelu - kevättyöt, puiden ja pensaiden leikkaus

Nurmikon voi ilmata pistelemällä talikolla reikiä noin 20 cm välein tai ilmata se siihen tarkoitukseen tehdyllä sammaleen poisto -koneella. Nykyään on saatavilla myös ruohonleikkuriin liitettäviä ilmaus-lisälaitteita.

Jos laite ei kerää säiliöön sammalta, haravoi poistettu sammal.


Ilmauksen (lue lisää ilmauksesta postauksesta täältä) jälkeen sirottele nurmikolle hiekkaa ja kalkkia, sekä myöhemmin kasvun alettua yleislannoitetta. Jos nurmikostasi löytyy tyhjiä alueita, voit levittää niille hiekkaseoksen, jossa on hiekan lisäksi nurmikon siemeniä. Voit levittää seosta kevyesti myös kauttaaltaan nurmikolle, mikäli se kaipaa tuuheutta.


 • Nurmikko ilmataan. Tarkoitukseen sopivia laitteita löytyy puutarhamyymälöistä, mutta reikiä voi pistellä myös kotikonstein esim. talikolla.

 • Sammaleet haravoidaan pois

 • Nurmikolle sirotellaan hiekkaa ja kalkkia

 • Tyhjät kolot täytetään mullalla ja päälle sirotellaan nurmikonsiemeniä

 • Kasvuun lähdön jälkeen nurmialueille levitetään typpipitoista yleislannosta


Rivin Puutarhasuunnittelu - kevättyöt, nurmikon ilmaaminen

Puiden ja pensaiden kevättyöt ja -huolto

Jos sinulla on tuijia, niitä kannattaa muotoilla vuosittain, etteivät ne kasva liian isoiksi ja leviksi. Muotoon leikkausta kannattaa tehdä myöhemminkin esimerkiksi syksyllä, jotta ne säilyttävät kauniit muotonsa. Vinkit tuijien leikkaukseen löydät tästä postauksesta. Jos olet peittänyt nuoret havut esim. juuttikankaalla, ettei kevätaurinko polttaisi niiden vihreitä oksia, voit poistaa niiden suojat, kun maa on sulanut eli huhti- toukokuussa.


Omena- ja päärynäpuiden leikkaus pitäisi oikeastaan tehdä ennen silmujen puhkeamista, Hedelmäpuiden kohdalla kannattaa muistaa tarkistaa tuleeko ne leikata keväällä vai syksyllä esim. omenapuu leikataan keväällä, kirsikka- ja luumupuut syksyllä.


 • syksyllä kukkivia pensaita kuten hortensiaa leikataan keväällä, keväällä kukkivia syksyllä

 • jos sinulla on jalo- eli terassihortensia, se saattaa kukkia edellisen vuoden versoilla, joten siitä kannattaa poistaa vain kuivuneita oksia

 • puksipuiden ja marjakuusien leikkauksesta olemme kirjoittaneet postauksessamme

 • myös muita pensaita kuten esimerkiksi angervoja voi muotoilla pallonmuotoon, joten kannattaa kokeilla

 • kirsikka- ja luumupuiden harvennusleikkauksen aika on vasta elokuussa satokauden jälkeen, nyt ei ole vielä niiden leikkauksen aika.


Lannoita lehtipuut ja pensaat yleislannoitteella, kun taas havuille löytyy oma kalium- ja rikkipitoinen lannoitteensa.  


Rivin Puutarhasuunnittelu - kevättyöt, tuijien muotoilu

Perennojen kevättyöt ja -huolto 

Perenna-alueiden kevätkunnostus aloitetaan, kun maa on sulanut muokkauskelpoiseksi. Alueilta poistetaan kuolleet kasvinosat ja lehdJos olet suojannut kasvejasi pakkaspeitteillä, voit pakkasten päätyttyä poistaa ne perennojen päältä, jotta ne saavat aurinkoa, ja kosteus ei ala tiivistyä pakkaspeitteen alla. Jos olet käyttänyt puiden lehtiä ja kuolleita kasvinosia suojaamassa kasveja pakkaselta, voit lumien sulettua poistaa ne istutusalueilta, mikäli haluat siistiä kukkapenkkejä, mutta voit myös jättää lehdet ja kuolleet kasvinosat paikalleen, koska niissä on ravinteita kasveille. Lopuksi voit vielä lannoittaa perennapenkit yleislannoitteella.


 • poista kukkapenkeistä kuolleet kasvinosat ja puiden lehdet, jos se miellyttää sinun silmääsi enemmän tai jätä lehdet maahan ravinteeksi kasveille

 • lannoita typpipitoisella yleislannoksella

 • jos sinulla on kompostori, sekoita kompostia mullan joukkoon tai ripottele kompostia sellaisenaan perennoille


Myös terassin ja kalusteiden siivoaminen ja öljyäminen kuuluvat listalle, mutta niistä toisella kertaa😊


Mukavaa pääsiäistä,


Sirpa

Comments


bottom of page