• Rivin

Kuinka muotoilen tuijia - pyöreät ja neliö muodot


Kuinka muotoilen pensaita tai puita?


Haaveiletko muotoon leikatuista kasveista?  Usein matkoilla näkee upeita muotoiltuja puita ja pensaita, kuten tässä hongkongilaisessa puutarhassa.


Puiden ja pensaiden muotoiluun ei tarvita kummallisia välineitä, vain hieman uskallusta ja puutarhasakset. Parhaita esim. puksipuun leikkaamiseen ovat terävät ruohosakset, joilla voi leikata kerralla isompia pintoja kuin tavallisilla puutarhan oksasaksilla. 

Jos leikkaa tuijia ensimmäisiä kertoja, voi oksien kärkiä napsia helposti oksasaksilla. Myöhemmin, kun muodot ovat tasoittuneet, ruohosakset toimivat mielestäni paremmin. 

Lähtökohta on usein joko ylikasvanut pallotuija tai tursuava puksipuu. Tämän tuijan alaosa on aikanaan kuihtunut ja sen alimmat oksat on karsittu pois. Vain ylin osa on jätetty ja siitä on muotoiltu hiljalleen pallomaista. Se on kuitenkin edelleen pitkänomainen ja kaipaa muotoilua pyöreäksi.

Ylimääräiset oksien latvat leikataan ja puuta muotoillaan pallomaiseksi. Muista, että pallo on useamman vuoden työn tulos. Leikkaa mieluummin liian vähän kerralla ja tarvittaessa tai vähän myöhemmin lisää. Tuijista leikataan vain pehmeä, ei ruskeaa puumaista osaa. Jos epäilet, että vapaalla kädellä ei synny toivottua tulosta, voit taivutella rautalangasta (ei kaikkein ohuinta) sopivan muotin esim. ämpärin ympärille, niin että se taipuu ympyrän malliseksi. Sitten laitat taivutetun rautalangan tuijan pallon ympärille ja leikkaat sen ulkopuolelle jäävät oksien päät pois. Siirrä rautalanka-mallia pikkuhiljaa ja etene sen avulla pallon ympäri. Myös puutarhaliikkeistä kannattaa katsoa löytyykö sieltä sopivia muotteja.

Tässä leikkauksen lopputulos. Oksia vähennettiin pallon alta ja päältä ja palloa siistittiin. Pallon keskellä on reikä - siellä on aikoinaan asustanut pikkuinen lintu.

Pallotuijat kannattaa siistiä vuosittain, niin että niiden pallomainen muoto säilyy. Tätä palloa on viime vuonna alettu leikata neliön muotoon ja pikkuhiljaa kulmia jyrkennetään yhä enemmän.

Tässä leikkauksen tulos. Tähän leikkaukseen käytin molempia saksia. Aloitin puutarhasaksilla, mutta tasoitukset tein ruohosaksilla.


Sanja ja Sirpa

0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki