• Sirpa & Sanja

Mökin katettu terassi


mökin verannalla
Terassi on pystytetty.

Suunnittelu


Olimme jo useamman vuoden puhuneet katetun terassin rakentamisesta, mutta kesät kuluivat ja suunnitelma ei edistynyt. Suinpäin toimeen ei kyllä voi muutenkaan tarttua, koska riippuen kunnan rakennussäädöksistä katettuterassi saattaa vaatia vähintään toimenpideluvan. Kannattaa ensin olla yhteydessä mökkikunnan rakennusvalvontaan, ja jos rakennelma tulee lähelle rajaa, tarvitset ehkä myös luvan naapureiltasi.


No meillä oli piirustukset ja luvat kunnossa, joten viimein oltiin siinä vaiheessa, että pääsimme toteuttamaan suunnitelmaa

Mökki ilman katettua terassia
Tästä se kaikki alkoi: mökissä oli veranta, mutta ei ulkoterassia

Perustukset - näin se meni


1) Kattoa ja terassia kannatteleville pylväille kaivettiin kuopat ja pylväät pystytettiin niihin harkkojen avulla.

2) Kun pylväät olivat suorassa ja paikallaan, perustukset täytettiin sementillä. Terassin keskiosa tuettiin kierrettävillä ruuvipaaluilla.

3) Tämän jälkeen runko oli helppo kiinnittää pylväisiin ja vanhan seinustan palkkiin. .

Vanhoja portaita hyödynnettiin terassin portaina, niihin vain rakennettiin uudet kaiteet.

Tässä vaiheessa päästiin jo testaamaan terassia.

Valokate ja maalaus


Kattopalkkeja on jatkettu

Valokatteen kattopalkit kiinnitettiin mökin päässä nykyisiin kattopalkkeihin ja valokate tehtiin mökin katon jatkeena. Me käytimme Icopal muovikatetta, joka on edullista, helppo latoa paikalleen ja taipuu haluttuun motoon. Se täytyy kuitenkin puhdistaa säännöllisesti, koska puiden roskat jumittuvat vakoihin. Puhdistus on sinällään helppoa, eikä vaadi mitään erityistä. Jos talon ympärillä on paljon puita, kannattaa ehkä panostaa käytettävyyteen, ja sijoittaa katteeseen hieman enemmän. Karkaistu lasi ei vaadi samalla tavoin puhdistusta.

Vanhalle katajan rungolle löytyi käyttöä

Sanja keksi ripustaa vanhan katajan rungon köysillä kattoon ja kiinnitimme siihen simpukoilla täytetyt lyhdyt.

Talo maalattiin siniharmaaksi, lattia tumman harmaaksi ja terassin kaiteet ja kattopalkit valkoisiksi. Jos käytät rakentamiseen kestopuuta, muistathan, että maalauksen voi tehdä vasta seuraavana kesänä.

Terassille saunan eteen tuli Sanjan suunnittelema ja valmistama betonipöytä ja Sirpan mustaksi maalaamat puutarhatuolit. Tällä hetkellä suunnittelemme sinne kesäkeittiötä.

Taustalla näkyy palju, joka hankittiin vasta terassin rakentamisen jälkeen ja josta olemme postanneet aiemmin. Tarkoitus on yhdistää palju ja terassi - ehkä jo tänä kesänä.

Jos olet miettinyt katetun terassin rakentamista mökille, niin ehdottomasti kannattaa ryhtyä toimeen! Terassi on tuonut lisää tilaa, mukavuutta ja viihtyisyyttä. Silloinkin kun sataa voi istua ja nauttia pehmeästä kesäillasta tai aamukahvista terassilla.


Mukavaa viikonloppua!


Sanja ja Sirpa