top of page

Tästä se alkaa - puutarhan muodonmuutos, osa 1

Unelmoitko sinäkin englantilaistyyppisestä cottage gardenista, jossa kasvit rehottavat limittäin, lomittain ja välissä muutama pyöreä puksipuu? Omenapuiden alla kasvaa kukkivia kasveja ja perhoset lentelevät ympäriinsä. Rikkaruohoja ei tarvitse kitkeä puolivillistä puutarhasta, koska ne eivät pääse leviämään tai eivät näy muiden kasvien alta. Kuljet huoneesta toiseen.. Kaunis unelma, mutta, mutta ...pikkuhiljaa siemenestä tai rönsyillä leviävät kasvit saavat ylivallan ja tuntuu, että niitä on kaikkialla.


Puutarhassa on erikokoisia, näköisiä, kukkia, pensaita, puita, havuja ja vuosi vuodelta jotkut lajit tuntuvat ottavan yhä enemmän valtaa, vaikka niitä on karsittu runsaasti. Nyt on aika tehdä rakenteellisia muutoksia puutarhan siistimiseksi. Se tarkoittaa monesta kasvista luopumista, metreittäin katekangasta, kymmeniä työtunteja ja tonneittain kiveä, soraa ja kuorikatetta.


Suunnitelma on jo hahmoteltu, tavoitteena helppohoitoisuus. Ensimmäinen vaihe on: mitkä ovat suurimmat ongelmat, mitä kasveja poistetaan/jätetään?


Vähennetään - siemenistä leviävät kasvit


On kiva napsaista ruohosipulia suoraan omasta puutarhasta, mutta se, kuten myös malvat, tädykkeet, ängelmät, punalatvat, nauhukset, sormustinkukat, töyhtöangervot, erilaiset heinät jne leviävät siemenistä pitkin puutarhaa. Leviämisen estämiseksi täytyy siemenkodat poistaa. Nyt on tarkoitus vähentää näitä siementäjiä jättäen vain kauneimmat ja vähiten leviävät. Luonnon monimuotoisuuden vuoksi on kuitenkin tärkeää säilyttää kukkivia kasveja tarjoten perhosille, mehiläisille ja muille öttiäisille mettä ja ravintoa.

Myös puut kuten esimerkiksi sumakki tai Mongolian vaahtera levittävät siemenistä pieniä alkuja ympäriinsä. Sumakki ja Mongolian vaahtera saavat jäädä paikalleen samoin kuin miljoonat lehtensä syksyisin tiputtava lehtikuusi.


Katetaan - rikkaruohot

Väinönputki on aikoinaan levinnyt toiselta pihalta ja vaikka väinönputkea voi käyttää rohtona tai siitä voi tehdä maistuvaa pestoa (Vappu postauksemme) on sen aika nyt tullut peittyä katekankaan alle.


Poistetaan - Rönsyt

Suurempi haaste on edellisessä kuvassa näkyvä keltainen rönsyakankaali, joka mattomaisesti löytää tiensä puutarhan jokaiseen kolkkaan peittäen alleen nurmikon, kukkapenkit ja kuorikatteen. Se on upea kukkiessaan keltaisin leinikkimäisin kukkasin, joita on kuin helminauhassa ja siksi se on alun perin hankittukin.


Niin kaunis kuin imukärhö villiviini onkin syysvärissään, on se yksi poistettavista kasveista. Sillä on kaksitehoinen taktiikka: joko levitä rönsyillä tai siemenestä, joita linnut kuljettavat ympäriinsä. Imukärhoillään se tarttuu pergolan puuosiin. Vaikka on sääli luopua siitä, niin ongelma vain kasvaa vuosi vuodelta.Katetaan - omenapuu alusta

Pikkutalvio kasvaa mattomaisena omenapuun alla. Kuinka kaunis ajatus - istutetaan omenapuun alle myös kasveja - käytännössä no, no. Kun konttaa ja haroo satoja pudonneita omenia märkien kasvien alta, tietää että idea ei toimi. Omenoita ei voi myöskään jättää mädäntymään pun alle, koska niissä olevat mahdolliset sairaudet tai ötökät pääsevät leviämään.

Nyt siis kääritään hihat, katemateriaalit jo odottavat. Onneksi loma on alkanut!


Aktiivista viikonloppua,


Sanja & Sirpa

تعليقات


bottom of page