• Sirpa & Sanja

Tuijien ja puksipuiden uudet muodot

Kaupassa myytävät puksipuut ja tuijat ovat useimmiten pyöreitä, mutta pensaita ja pieniä puita voi muotoilla vaikka mihin muotoon. Aiemmassa postauksessa on kerrottu, kuinka tuijia, marjakuusia ja puksipuita voi leikata pyöreiksi ja neliöiksi. Nyt siirrytään askelta pidemmälle.


Aluksi kannattaa katsella, miltä leikattava kasvi näyttää ja mihin muotoon se luontaisesti taipuisi. Jos puksipuu esimerkiksi muistuttaa vain pötkylää ja sen muotoon leikkaaminen arveluttaa, voit aloittaa leikkaamalla sen korkeudesta hieman pois ja siistimällä reunoja, jolloin saat pylväsmäisen lopputuloksen.Sirpa osti pihalleen spiraalin mallisen tuijan, mikä innosti meitä kokeilemaan, miten pensaiden muotoilu sujuu itseltä. Istutuslaatikossa oli sopivasti tuija, jonka alaosa oli ränsistynyt ja itse puu parista kohdasta epämääräisen pallomainen, joten muotoilimme tuijan sen mukaan. Lopputulos näkyy alla ja on ihan hyvä näin testinä.
Spiraalin mallinen tuija löysi paikkansa Sirpan pihalta terassin jatkeeksi rakennetusta istutuslaatikosta. Laatikko on kestopuuta ja voidaan maalata vasta ensi kesänä. Mullan päälle on laitettu katekangas ja pintaa koristavat valkoiset, pyöreät kivet.Spiraalin malliset tuijat ovat komean näköisiä, joten katselin netistä opetusvideoita, kuinka tuijasta saa leikattua spiraalin. Joissain videoissa se tehtiin ilman mitään apuja ja leikkaaminen näytti todella helpolta, mutta oikeasti se ei ollutkaan niin helppoa.

Ensimmäinen haaste oli kuinka ja mistä aloittaa... Videoista opin hyvän vinkin kierittää puun ympärille spiraalin malliksi lankaa. Tämän jälkeen aloin leikata ylhäältä alas spiraalin muotoa. Leikkasin tuijaa rauhassa ja katselin aina välillä etäämmältä, miltä leikkaus näyttää.

Lopputulos ei ollut ihan niin tuuhea kuin kaupasta ostettu, mutta kun tuija hieman kasvaa ja ylläpidän muotoa, niin uskon että tästä saa vielä hienon.ja tähän pyritään...


Luovia kokeiluja toivottaen,

Sanja

0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki