• Sirpa

Katettu terassi autokatoksesta


Terassimme on vuosien varrella läpikäynyt muutoksia, laajentunut ja kukka-alueesta tehtiin ruokailutila. Muutama vuosi on menty terassilla, joka on katettu säänkestävällä kankaalla. Koska kesäkalusteet ovat seisseet terassilla kesät talvet, on katekangas jätetty paikalleen. Sateet, rakeet ja myrsky ovat riepotelleet kangasta, mutta pahinta tuhoa yleensä on tehnyt lumi, jonka painosta kangas on alkanut lerpsua. Kertaalleen se on jo uusittu, ja nyt taas kankaassa oli halkeama.


Kun Suomen säät harvoin ovat pelkkää auringonpaistetta, tuntui, että jonkinlainen katos oli tarpeen, mutta materiaalin pitäisi olla kestävämpi. Auringossa voimme istua terassin toisessa osassa, ja lasikate vaatii säännöllistä puhdistamista, joten puu tuntui hyvältä ratkaisulta. Halusimme kestävän katteen, jonka alla voi istua sateen sattuessa tai kuten nyt korona-aikana viettää aikaa ulkona hyvien ystävien tai perheen kanssa. Ehkä olimme myös vaikutteille alttiita, koska hollantilaisissa puutarhaohjelmissa rakennetaan koko ajan puutarhoihin puisia katoksia varaston yhteyteen, ja ne kalustetaan huonemaisesti olohuoneen jatkoksi.Jo aikaisin keväällä tilasimme siis autokatoksen, jonka etu on se, että kaikki osat on valmiiksi mitoitettu, eikä tarvitse olla kummoinenkaan rakentaja, että sen saa pystyyn.

Maalasimme osat ensin mustiksi, ja sisäkaton valkoiseksi. Katon ja jalkojen suhteen saa säädettyä, niin että sadevesi valuu katolta pois halutussa suunnassa. Kattoa peittää kumista tehty peitemateriaali, jonka pitäisi kestää 30-50 vuotta. Valitsimme sen siksi, että voimme joskus rakentaa sen päälle viherkaton. Kuvissa kumikatteen reuna vielä lerpsottaa alas katolta, mutta eilen se liimattiin ja kantattiin siististi peltilistalla.Laukat, pionit, lumikärhö, konnanyrtti ja hortensiat kukkivat vuorollaan upeasti laukkojen aloittaessa kukinnan. Katoksen edessä kasvaa sumakkipuu sekä sivulla viiniköynnös luoden eksoottista tunnelmaa.Seuraavana on vuorossa se kivoin osuus eli katoksen sisustus, siitä ensi postauksessa.


Mukavaa viikkoa,


Sirpa
0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki