top of page

Kohti luonnonmukaista puutarhaa

Viime syksynä vanha, huonokuntoinen omenapuu kaadettiin ja sen tilalle piti istuttaa jotain. Trendikäs luonnonmukainen puutarha oli kiehtonut jo jonkin aikaa, joten päätin alkaa muuttaa osaa puutarhasta luonnonmukaisempaan suuntaan. Tarkoitus ei ole muuttaa pihaa niityksi, vaan tehdä siitä hieman villimpi tapaus kuin englantilainen cottage garden. Paljon siis erilaisia kasveja hallitussa kaaoksessa sen sijaan, että ne olisi istutettu ryhmiin tai riveihin.

Monivuotiset kasvit perusrunkona

Tuumasta toimeen vielä ennen talvea istutin alueelle lisää erilaisia laukkojen sipuleita, koristeheiniä ja laventelia. Ennestään siellä kasvoi jo erivärisiä pioneja, laukkoja, mäkimeiramia, keijunkukkaa, kuunliljoja, puksipuita, kurjenpolvia, koristeheiniä ja isotähtiputkea sekä varjohiippaa. Luonnonmukainen puutarhahan koostuu monivuotisista kasveista, jotka luovat perusrungon, mutta niiden lisäksi siellä kasvaa runsaasti yksivuotisia ja luonnon kasveja.


Pihamme on joskus aikoinaan ollut pala metsää, joten perennojen kanssa sulassa sovussa kasvavat villit valko- ja keltavuokot, ahomansikat ja metsäkurjenpolvet. Miksi niitäkään pitäisi erotella pois joukosta?


Rivin Puutarhasuunnittelu - kohti luonnonmukaista puutarhaa
Rivin Puutarhasuunnittelu - näin perustat luonnonmukaisen puutarhan
Rivin Puutarhasuunnittelu - polku luonnonmukaiseen puutarhaan
Rivin Puutarhasuunnittelu - puksipuu

Siemenistä lisää luonnonmukaista puutarhaa

Koska aloitin suunnittelun jo syksyllä, olin esikasvattanut siemenestä lilaa ryyti-, loisto- ja härmesalviaa, upeaa jättiverbenaa, pioniasteria, tefheinää, punahattua, sitruunamelissaa ja lumityräkkiä, ja istutin niiden pienet taimet vanhojen perennojen joukkoon, sekä heittelin tyhjiin kohtiin vielä morsiusharson, harjaneilikan, aprikoosin värisen kehäkukan ja unikkojen siemeniä, ja paletti alkaa olla valmis. Lue lisää aiheesta täältä.


Rajoita leviämistä

Helppohoitoisessa luonnonmukaisessa puutarhassa suurin työ on siinä, että rajoittaa joidenkin innokkaimpien kasvien siementämistä tai rönsyämistä niin, etteivät ne pääse dominoimaan muita kasveja. Koska kasveja on runsaasti, rikkaruohot eivät pääse valloilleen tai sulautuvat ryhmään. Liian innokkaita leviäjiä ovat mm. harmaakäenkukka, malva, tulikukka, suikeroalpi ja pikkutalvio, joista pahimpia suikeroalpi ja tulikukka yrittävät ottaa koko pihan haltuunsa.

Lisää kerroksellisuutta

Luonnonmukaisessa puutarhassa pitää olla kerroksellisuutta ja eri värisiä sekä muotoisia lehtiä ja kukkia. Korkeutta saa esimerkiksi istuttamalla jättiverbenaa, lehtoängelmää tai heiniä kuten koristekastikkaa tai viiruhelpiä. Voit myös jakaa tilaa huoneisiin ja laittaa köynnökset kiipeämään puiden runkoihin tai köynnöstukiin. Helppoja ja kauniita köynnöksiä ovat esimerkiksi vaaleanpunalehtinen kiinanlaikkuköynnös tai erilaiset laukat.


Rivin Puutarhasuunnittelu - luonnonmukainen puutarha
Rivin-Pihasuunnittelu-luonnonmukainen-puutarha-varjohiippa
varjohiipan koristeellinen lehti
Rivin Puutarhasuunnittelu - luonnonmukaista puutarhaa kohti

Jos lisää kasveja, kannattaa myös miettiä, missä kulkevat polut tai minne laitat kuorikatetta, koska mukavampi kuitenkin kulkea polkua pitkin kuin heinien joukossa.


Jos olet vasta perustamassa luonnonmukaista puutarhaa, lue lisää postauksesta, jonka löydä täältä.


Sirpa
bottom of page