top of page

Esikasvata taimet luonnonmukaiseen ruukkupuutarhaan

Viime vuonna siemeniä tilatessa mopo lähti vähän käsistä, kun löytyi toinen toistaan ihanampien kukkien siemeniä. Suunnittelin istuttavani taimet osaksi luonnonmukaista puutarhaa (lue lisää täältä), mutta työkiireiden vuoksi esikasvatetut taimet päätyivät ruukkuihin.


Rivin Pihasuunnittelu - luonnonmukainen puutarha ruukuissa

Luonnonmukainen puutarha

Koska siemenpusseja ja siemeniä oli niin paljon, kaikkia siemeniä ei voinut laittaa kerralla itämään, vaan ylijääneet saavat nyt tänä kevään uuden mahdollisuuden. Kasvien värit vaihtelevat lilasta vaaleanvihreä kautta valkoiseen ja aprikoosin väriseen, poimi tästä vinkit, miltä luonnonmukainen ruukkupuutarha näyttää ja, mitä siihen tarvitaan.


Yleensä luonnonmukaisessa puutarhassa on sekaisin perennoja, heiniä. sipuli-, siemenestä lisättyjä sekä luonnon kasveja, ja ne saavat levitä puutarhassa rauhassa kutsuen kukillaan perhosia ja pörriäisiä. Viime- vuotisten siemenien joukossa oli yksi-, kaksi- ja monivuotisia kasveja, joista kesän lopuksi siirsin monivuotiset kasvit ruukuista tuomaan lisää variaatiota puutarhaan.


Rivin Pihasuunnittelu - Polku johtaa luonnonmukaiseen puutarhaan

Rivin Pihasuunnittelu - luonnonmukainen puutarha

Väriä ja näyttävyyttä siemenistä

Ehkä näyttävin kaikista kasveista oli koristeellinen yksivuotinen tefheinä, etiopialainen viljelykasvi, jota sekoitin runsaasti ruukuissa muiden kasvien joukkoon. Alla olevassa kuvassa tefheinää on yhdistetty sitruunamelissaan. Monivuotinen yrtti käy moneen, minä käytän sitä salaateissa ja juomissa.


Taka-alalla terassin isossa ruukussa on komeasti kukkiva sinisarja. Koska sinisarja on talvenarka, helpoin ratkaisu oli hankkia silkkikukkia, jotka voi syksyllä korjata kaappiin ja keväällä taas sijoittaa ruukkuun.


Rivin Pihasuunnittelu - luonnonmukainen ruukkupuutarha, tefheinä

Rivin Pihasuunnittelu - tefheinää ja sitruunamelissaa ruukussa

Rivin Pihasuunnittelu - upea tefheinä

Kaksi muuta upeaa tuttavuutta olivat kotilokukka irlanninkello ja valkovihreälehtinen lumityrakki. Molemmat ovat yksivuotisia, vihreänsävyisiä leikkokukkina käytettäviä kasveja, joista itääkseen kylmäkäsittelyä vaativaa irlanninkelloa olen aiemmin käyttänyt kuivakukkana.


Rivin Pihasuunnittelu - upea kotilokukka

Rivin Pihasuunnittelu - upea kotilokukka ja loistosalvia


Lila on viime vuosina ollut puutarhoissa todella trendikäs väri ja jotenkin lila loistosalvia oli itsestään selvä valinta, kuten myös kaunis vaaleanlila pioniasteri. Kontrastina lilan kanssa sekoitin aprikoosin (trendiväri 2024) väristä kehäkukkaa sekä vaniljan väristä isosamettikukka.


Luonnonmukaisessa puutarhassa tärkeää on myös erilaisten muotojen sekoitus ja lehtikaalin isot lehdet tuovatkin erilaista muotokieltä heinien ja pienempi lehtisten kasvien joukkoon. Korkeiden ruukkujen villisti sekoittuneet kasvit tuovat kontrastia ja pehmeyttä etupihan modernin kivipihan ilmeeseen.


Rivin Pihasuunnittelu - lila loistosalvia ja aprikoosin värinen kehäkukka

Rivin Pihasuunnittelu - trendivärit lila ja aprikoosin värinen

Rivin Pihasuunnittelu - luonnonmukainen ruukkupuutarha

Rivin Pihasuunnittelu - ihastuttava, lila pioniasteri

Lilaa oli myös yrtti-iisopissa, joka oli kylväytynyt itsestään jalohortensian alle isoon istutusruukkuun, minne jätin sen, ja siitä tulikin tosi ihanan upea lila kukkarypäs.


Rivin Pihasuunnittelu - lila yrtti-iisoppi on lennähtänyt koristamaan istutusallasta

Kermanvärisen isosamettikukan lisäksi muita upeita valkokukkaisia siemeniä ovat hopeanvalkoinen härmesalvia, jota on myös sinililana ja helposti kylväytyvä narsissitupakka. Molemmista saa näyttävän yksivuotisen lisän sekä kukkapenkkiin, että ruukkuihin.


Rivin Pihasuunnittelu - hopeanvalkoinen härmesalvia ja lumikärhö sopivat yhteen

Rivin Pihasuunnittelu - näyttävä narsissitupakka

Nyt täytyisi vielä tyytyä viime vuoden ostoksiin ja pitää näpit irti netin siemenkaupoista...


Aurinkoista viikonloppua,


Sirpa

コメント


bottom of page