top of page

Ruukut tuovat tunnelmaa pihalle ja parvekkeelle

Viherkasvit tuovat sisälle vehreyttä, raikkautta ja jotkut kasvit toimivat myös mainioina sisäilmanpuhdistajina. Myös ulkotiloihin ruukkukasvit tuovat tunnelmaa ja väriä. Ruukkuihin voi istuttaa melkein mitä vaan ja etenkin kukkivat kukat ovat hyödyllisiä pörriäisille. Tässä jutussa on esimerkkejä erilaisista ruukuista. Kuvat on otettu puutarhamessuilta ja kodeistamme.


Metallinhohtoiset ruukut

Trendikkäät kupari, ruusukulta ja messinkiruukut toimivat sekä sisällä, että ulkona sopien samanhenkiseen sisustukseen. Messinkiruukkuun on istutettu näyttävä japaninverivaahtera. Se täytyy siirtää talveksi joko varastoon tai eteläosissa maata sen voi istuttaa maahan ja suojata pakkaspeitteellä. Selviäminen riippuu kuitenkin talvesta.Cor-ten teräksestä voi tehdä upeita kokonaisuuksia. Ruukut eivät enää ole pelkästään terassin koristeita, vaan niitä käytetään puutarhan eri alueiden osana, kuten yllä olevassa kuvassa ruukut ovat keskellä koristeheinä aluetta. Alueen voi sitten rajata vaikka cor-ten teräs reunuksella.


Istutuslaatikot

Istutuslaatikot voi rakentaa itse puusta tai hankkia kevyemmästä materiaalista esimerkiksi metallista tehdyn laatikon tai useampia.

Terrakotta

Nyt näkee taas terrakottaruukkuja. Korkeaan ruukkuun voi laittaa vihanneksia, vaikka tomaatin kasvamaan.


Kirjavat ja värikkäät ruukutVärikkäät terassikalusteet ja ruukut ovat in ainakin Keski-Euroopassa. Nyt kun korona aikana ei ole mahdollista matkustaa Ibizalle, niin Hollannissa rakennetaan ibizalais- ja espanjalaishenkisiä puutarhoja kotiin.


Kevytbetoni ja -sementtiruukutKäytännölliset kevytbetoniruukut toimivat hyvin Suomen ilmastossa. Niihin voi istuttaa esimerkiksi havukasvin, jolloin niistä on iloa talvellakin, koska betoniruukut eivät samalla tavoin halkea kuin saviruukut. Kuvassa oleva verililjapuu ei ole kestänyt talvea ainakaan meistä kummallaakaan.

Puu, rottinki ja amppelit
Rottinki- tai puuruukku sopii yhteen maanläheisten värien ja materiaalien kanssa kotiin ja mökille. Rottinki on myös voitu käsitellä vaikka mustaksi jolloin se henkii aasialaista eksotiikkaa. Laita amppeleihin ei-kukkivia kasveja esimerkiksi muratteja, jolloin terassin huoneenomaisuus korostuu.

Korkeakiiltoiset ruukutKorkeakiiltoiset ruukut luovat modernin tunnelman. Valkoisia ruukkuja saa eri sävyissä tai helmiäisen hohtoisena. Jos kaipaat lisävalaistusta pimeisiin iltoihin, niin valaistusta ruukusta on iloa läpi vuoden.

KatteetVaikka värikkäät kesäkukat ovat ihania katseenvangitsijoita, niin aina ruukkua ei tarvitse tunkea täyteen erilaisia kasveja vaan koristeheiniä ja puksipuita voi korostaa ja piristää koristekivillä, murskeilla ja erivärillä kuorikatteilla.


Aurinkoista viikonloppua!


SanjaCommenti


bottom of page