• Sirpa & Sanja

Sipulien istuttaminen kerroksittainOlen jo muutaman vuoden seuraillut, kun hollantilaisissa blogeissa ja tv-ohjelmissa istutetaan sipuleita ruukkuihin "lasagnemenetelmällä". On pitänyt itsekin kokeilla tätä menetelmää, mutta jotenkin se on joka vuosi vaan jäänyt tekemättä. Kuten otsikosta jo voi päätellä, tänä vuonna nyt vihdoin päätin kokeilla tätä istutustapaa.


Olin ostanut ja saanut Sirpalta erilaisten: krookuksen sekä ukko-, haju-, musta-, pallero-, sini-, ruso- ja pallolaukan sipuleita. Laukat sopivat mielestäni paremmin puutarhaamme kuin esimerkiksi tulppaanit. Lisäksi, koska ne tuoksuvat sipulilta, jänikset, myyrät ja varmaan myös kaikkiruokainen koiramme James jättävät ne rauhaan.Istuttelin sipuleita päällekkäin maahan ja yhteen isoon ruukkuun. Ajatuksena on siis, että suuremmat sipulit kaivetaan syvemmälle ja päälle voi istuttaa pienempiä sipuleita. Sipulien koon lisäksi pitää huomioida myös kukkimisjärjestys = ylimmäksi ensimmäiseksi kukkivat, esim. krookukset, sitten sitä seuraavat ja alimmaksi viimeksi kukkaan puhkeavat, esim. sinilaukat. Laukoista monet kukkivat samoihin aikoihin keväällä, joten laitoin ne vaan koon mukaan isommat sipulit alimmaksi.

Ruukkuistutus on pakkasten takia hieman epävarma tapaus. Sirpa kokeili viime vuonna istuttaa tulppaanin sipuleita ruukkuun ja säilyttää niitä kylmässä varastossa. Ei onnistunut - sipulit olivat mädäntyneet. Laitan oman ruukkuni lasitetulle parvekkeelle seinän viereen, toivottavasti talon lämpö suojaa sitä. Tietty sipulit voi istuttaa myös reiälliseen muoviruukkuun, ja kaivaa sen maahan suojaan pakkaselta. Istutuksen voi sitten keväällä kaivaa esiin ja laittaa muoviruukun jonkun kauniimman ruukun sisälle.Lasagnemenetelmän tarkoituksena on, että kukat kukkivat eri kuukausina, jolloin puutarhaan ei jää ns. tyhjää kohtaa, kukintojen jälkeen. Tietenkään tulosta ei näe heti, vaan pitää malttaa odottaa ensi kevääseen/kesään, kun sipuleista kasvaa eri aikoihin kukkasia.


Kevättä odotellessa, mukavaa loppuviikkoa,


Sanja