top of page

Värikkäät hortensiat

Puutarhasta on vuosi vuodelta yritetty tehdä helppohoitoisempaa ja puksipuiden lisäksi upeat, värikkäät hortensiat ovat lisääntyneet.


Ensimmäiset hortensiat hankittiin pihallemme monta vuotta sitten. Ne olisi pitänyt istuttaa puolivarjoon happamaan maahan, mutta meillä oli paikka vapaana täydessä auringossa, eikä se näyttänyt ainakaan pallohortensioita haittaavan. Myöhemmin niitä on siirretty puolivarjoon, ja uusia hankittu aurinkoon (kuten alla oleva vaaleanpunainen Annabelle), mutta en näe kukinnan kannalta kyllä mitään eroa😉 kasvit näyttävät viihtyvän pihallamme osa auringossa, puolivarjossa ja jotkut täysvarjossa.


Rivin Pihasuunnittelu - ihana terassi
Rivin Pihasuunnittelu - ihana Pink Annabelle -hortensia
Rivin Pihasuunnittelu - ihana Pink Annabelle -hortensia terassilla
Rivin Pihasuunnittelu - ihana Pink Annabelle -hortensia

Muutama vuosi sitten hankin vaaleanpunaisen Pink Annabelle pallohortensian, joka kukkii samoihin aikoihin vaaleanpunaisen, vanhan tertturuusun kanssa. Annabellen väri vaihtelee vaaleanpunaisesta tummaan nudeen ja käytimmekin joitain sen kukkia lisänä täytemateriaalina, kun huolehdimme Sanjan kanssa pari viikkoa sitten häiden kukkakoristelusta. Pääväreinä olivat hillityt valkoinen ja nude.


Rivin Pihasuunnittelu -teimme ystävättären häihin koristelut
Rivin Pihasuunnittelu -teimme ystävättären hääkimpun
Rivin Pihasuunnittelu -teimme ystävättären häihin koristelut

Jo muutaman vuoden olen odottanut, ja tänä vuonna se vihdoin tapahtui - samettihortensia Hot Chocolate kukki ensimmäistä kertaa! Se on todella talvenarka, ja kukinta tapahtuu edellisen vuoden versoilla, jotka paleltuvat helposti talvella. Peitän kasvin syksyllä pakkaspeitteelle, ja oksia ei todellakaan kannata leikata lyhyemmiksi siinä vaiheessa 😉


Samettihortensialla on nimensä mukaisesti vaalean vihreät, samettimaiset lehdet, jotka jo itsessään ovat todella kauniita ilman kukkiakin.


Rivin Pihasuunnittelu -upea samettihortensia
Rivin Pihasuunnittelu -upea samettihortensia

Viime vuonna hankin jalohortensia Light of Dayn, jonka pelkät lehdet ovat jo koristeellisen valkovihreät. Se ei ole vielä kukkinut, mutta kukat muistuttavat samettihortensian kukkia mutta niin, että kukan keskusta on sinertävän lila happamassa maassa. Lehdissä on valkoisia raitoja.


Rivin Pihasuunnittelu -Light of Day -hortensia

Terassihortensiat ovat jalohortensioita, joista vain muutamat lajikkeet kukkivat saman vuoden versoilla, kuten esim. Forever & ever ja Endless Summer. Varmaan lajikkeita tulee koko ajan lisää, mutta kannattaa varmistaa. Ongelmaa ei tietysti ole, jos talvettaa kasvinsa sisällä, varastossa tai heittää pois, mutta ulkona pakkanen voi tuhota edellisen vuoden arat versot.Rivin Pihasuunnittelu -jalohortensia siirtyy takaisin ruukkuun

Erilaiset terassihortensiat ovat jo muutaman vuoden olleet ruukuissa luottokasvejani, niitä saa lahjaksi tai tulee itse ostettua. Syksyn tullen istutan ne maahan talvehtimaan. Riippuen lajikkeesta eli talvehtivatko ne edellisen vai saman vuoden versoilla, ne joko kukkivat tai ei. Ja jos ne kukkivat, niin vasta loppukesästä, mutta

kukinta jatkuu pitkään.


Rivin Pihasuunnittelu -jalohortensia siirtyy takaisin ruukkuun
Rivin Pihasuunnittelu - Ruukut koristavat etupihan

Ihanaa viikonloppua!


SirpaComentários


bottom of page