top of page

Kesäinen puutarhakierros

Blogin kirjoitus oli viikko sitten pakko jättää väliin, mutta nyt ajattelin tarjota kierrosta huolettoman puutarhurin puutarhassa.


Rivin-Sisustus-puksipuita-etupihalla


Puutarhan varjoisat ja puolivarjoisat osat

Etupiha on katettu valkoisella soralla ja sisäänkäynti, sekä etuterassi on tehty tummanharmaista, isoista betonilaatoista. Koska tienpinta on pihaa korkeammalla, on tien reunaan rakennettu muurikivistä istutusallas, jossa puksipuut ovat viihtyneet jo monta vuotta. Melkein joka vuosi puksipuut alkavat jossain vaiheessa sinertää villakirvojen hyökätessä, mutta suihkuttamalla vesi & tiskiaineseosta tai vesi & etikkaseosta, ongelma yleensä ratkeaa.


Talo on loivassa rinteessä, joka on täytynyt huomioida rakenteita suunniteltaessa. Koska viereinen talo on korkeammalla, on talon pohjoispuoleiseen päätyyn rakennettu istutusaltaita, joissa kasvaa erilaisia varjonkasveja, kuten mm. jättilehtinen kilpiangervo, liiankin paksusti voiva varjoyrtti, lamohietakirsikka ja köynnöshortensia.


Hedelmäpuutarha

Vielä viikko sitten takapihalla kukkivat omenapuut upeasti, nyt kukinta alkaa jo olla jo lopuillaan. Pihalla vieraileva iso rusakko herkutteli koko talven puiden rungoilla tappaen päärynäpuut ja rautatieomenapuun, mutta omenapuut jaksavat kukkia haavoistaan huolimatta. Omenapuiden alta pilkistää vanha muumimökki, joka toimii vielä tällä hetkellä varastona, mutta täytyy maalata ja kunnostaa tänä kesänä.


Hyötypuutarha

Kasvimaan pilvikirsikka on kirjaimellisesti tippunut taivaasta paikalleen, ainakaan sitä ei ole siihen koskaan istutettu. Leikkaan sitä ainakin kerran kesässä ja yritän pitää sen sateenvarjon mallisena, mutta leikkaus tietysti vain stimuloi sen kasvua.


Istutuslaatikoissa on tulossa yrttejä, kelta- ja raitajuurta, sipuleita ja paljon muuta. Säleikköjä pitkin kiipeävät köynnöshortensia, pari viiniköynnöstä, kiinanlaikkuköynnös, erilaisia kärhöjä ja toivottavasti myös siemenestä istutettuja papuja ja kurkkuja.


Yhdessä reunassa kasvaa marjaomenapensas. Se ei kuki, koska haluan pitää sen kapeana ja pilarimaisena leikaten joka vuosi. Marjaomenapensaan vieressä kasvaa kaksi karviaista, ja kun kyllästyin siihen, että niiden piikit aina raapivat ihoa, istutin ne isoihin ruukkuihin, jolloin karviaisten poiminta ja marjaomenapensaan leikkaus on helpompaa.Katettu terassi

Talon olohuoneen jatkoksi on rakennettu viime kesänä katettu tila, jossa syödään ja vietetään iltaa. Autokatospaketti oli helppo ja nopea ratkaisu, kun mietittiin, mistä tilattaisiin sopiva katos. Katoksi valittiin kumimaista kattoainetta, joka antaa mahdollisuuden rakentaa viherkatto myöhemmin.Japanilainen puutarha

Pihan takaosan puro alkaa kiveltä virraten putouksena liuskekivien päältä. Pienen virran pääsee ylittämään kaarisiltaa pitkin silloin, kun virrassa on vettä... Allasmuovi toimii hyvin, jos ei ole pitkäkyntistä koiraa, joka rakastaa kahlata vedessä😉 Allasmuovin paikkaus onkin miehen joka kesäinen homma.Puron vesi virtaa kahteen muoviseen vesialtaaseen ja takaisin kivelle. Altaat rajoittuvat japanilaistyyliseen, valkoisella soralla katettuun puutarhan osaan. Olen harrastanut ikebanaa, joten oli aikoinaan itsestään selvä, että puutarhaan tulee osa, jossa on japanilaisia vaikutteita.


Luonnonkivistä tehdyn terassin keskellä kasvaa nyt japaninverivaahtera rusakon syömän rautatieomenapuun tilalla. Sen takana on kivilyhty, joka on aikoinaan tarttunut mukaan Thaimaan matkalta.Terassin istutuslaatikot

Terassin toista päätyä reunustaa pitkä istutusallas, jossa kasvaa tapionpöytäkuusi, spiraali- ja kaksi pallotuijaa, sekä jättilaukkoja, jotka ovat kohta upeimmillaan. Allas on katettu pyöreillä, valkoisilla kivillä. Terassilla istuessa voi rauhoittua kuunnellen veden solinaa ja katsellen kivipuutarhaan.


Terassia toisessa reunassa on Sanjan suunnittelemat ja rakentamat mustat istutuslaatikot, jotka toimivat myös näköesteenä. Niissä kasvaa sulassa sovussa moni- ja yksivuotisia kasveja. Istutuslaatikkojen päädyssä näkyy vielä talomme toinen sivupuutarha, jonne istutan kasveja ruukuista syksyllä talvisuojaan. Talon vieressä kasvaa raparperit, joista valtavimmat lehdet on vähiten kirpeällä Red Champagne -lajikkeella,Pihamme on jo kohtalaisen vanha, mutta se elää jatkuvan muutoksen kourissa. Yksi asia on kuitenkin ollut meille tärkeää, se että pihassa on erilaisia kokonaisuuksia tai oleskelutiloja, joissa viihdytään. Jos tarvitset ideoita ja apua suunnitteluun, ole yhteyksissä!


Ihanaa viikonloppua,


Sirpa

Comments


bottom of page