top of page

Oi, ihania marjoja!


Jos lähellä ei ole mustikkametsää on mahtavaa, kun marjoja löytyy omalta pihalta..


Pensasmustikka

Pensasmustikka viihtyy happamassa maaperässä ja tarvitsee rinnalleen vähintään toisen mustikan tuottaakseen kunnolla marjoja. Kun sato kypsyy, kypsät marjat kannattaa poimia yksitellen päivittäin tai suojata pensaat verkoilla, koska herkulliset kypsät marjat maistuvat linnuillekin. Jos jää odottamaan koko sadon kypsymistä, se saattaa olla yllättävän pieni!

Vaikka mustikoiden aika alkaa olla jo ohi, kannattaa miettiä niiden istuttamista, koska menee muutama vuosi ennen kuin ne alkavat tuottaa marjoja.
Metsämansikka

Metsämansikka on löytänyt oman paikkansa pihaltamme - se viihtyy ja leviää vähän liiankin hyvin, niin että versoja täytyy välillä leikellä. On kuitenkin mahtavaa, että makeat metsämansikat voi poimia sen suuremmitta vaivoitta omalta pihalta ja niitä tuntuu riittävän. Kivoja myös kakun koristeina!Marja-aronia

Upeaa ja monikäyttöistä marja-aroniaa on totuttu pitämään aitakasvina, mutta sen koristeellisista marjoista saa vaikka omenien kanssa yhdistämällä herkullista ja super terveellistä mehua. Aronia antaa mehulle vivahteikkaan makunsa ja lisäksi se on yksi terveellisimmistä marjoista sisältäen runsaasti C-ja E-vitamiineja, sekä antioksidantteja.

Aronian tummat lehdet ja koristeelliset marjat ovat kauniita myös erilaisissa kukkakimpuissa syksyllä, jolloin on jo puute kukkivista kukkasista.
Boysenmarja

Boysenmarja on pihallamme paraatipaikalla auringossa ja ehtii yleensä tehdä marjojakin elo-/syyskuussa ennen ilmojen kylmenemistä. Marjat kypsyvät eri aikaan, joten ne kannattaa poimia muutaman kerran viikossa, varsinkin jos on pelkoa yöpakkasista. Marjoista saa näyttäviä koristeita kakkuihin ja jälkiruokiin. Kaikki vadelmaperheen marjat sisältävät runsaasti terveellisiä antioksidantteja.Pihlajanmarja

Myös pihlajanmarjat sisältävät runsaasti C-vitamiineja ja ovat terveellisempiä kuin vaikka appelsiinit. Niiden sanotaan auttavan mm. virtsatietulehduksiin tai pitävän sen loitolla. Marjat ovat kirpeitä, mutta pakastaminen poistaa pahimman kirpeyden. Ne toimivat hyvänä mausteena esim. omenamehussa ja samalla saa niiden terveellisyyden hyötykäyttöön. Marjoista voi tehdä hilloja, chutneyta tai hillokkeita tai vaikka yhdistää makeaan suklaaseen.
Sanja & Sirpa

Commenti


bottom of page