top of page

Pensaiden ja puiden muotoon leikkaus

Muotopuutarha

Matkoilla näkee usein mitä erilaisempia muotoon leikattuja pensaita ja puita. Muotoon leikatuilla puilla on monessa puutarhasuunnitelmassa oma tärkeä roolinsa.


Alla olevat kaksi kuvaa ovat Ho Chi Minh Citystä eli Saigonista.


Rivin_puutarha-suunnittelu-muotoon-leikatut-puut
Rivin_puutarha-suunnittelu-muotoon-leikatut-puut

Puita voi muotoilla monenlaisiin muotoihin, kuten palloksi, pyramidiksi tai spiraaliksi. Muotoon leikkaus on toistettava useamman kerran kasvukauden aikana, jotta muoto säilyisi mahdollisimman kauniina. Muotoilun ei tarvitse aina olla niin ryppyotsaista, vaan erityisesti marjakuusista ja puksipuista voi muotoilla mitä erinäisimpiä hahmoja.


Rivin_puutarha-suunnittelu-muotoon-leikatut-puut

Jos tuija on ränsistynyt, sille voi muotoon leikkaamalla antaa uuden elämän. Mitään ei menetä, koska ränsistyneenä tuija tuo vain epäsiistiä ilmettä pihaan, joten se olisi sikäli parempi heittää pois, mutta jos sitä muotoilee, niin sille antaa samalla uuden mahdollisuuden.

Kuvassa olevan tuijan alaosasta on poistettu oksat, niin että se muistuttaa puun vartta. Tämä työ tehdään vain kerran, koska oksat eivät ala uudelleen kasvaa runkoon. Yläosa, joka vielä näin alkuvaiheessa on aika pyöreä, muotoillaan pikkuhiljaa neliömäiseksi. Kerralla ei oikein voi leikata paljoa, koska ainoastaan oksien vihreitä päitä kannattaa muotoilla, ei ruskeita, puutuneita osia.


Rivin_puutarha-suunnittelu-ränsistyneen-tuijan-muotoilu

Sanja & Sirpabottom of page