top of page

Puutarhasakset suihkimaan

Kuihtuiko puksipuusi talven aikana vai törröttävätkö sen oksat kuten kuvassa? Jos kävi huonosti, niin siirsitkö buksuksen maahan talvehtimaan vai annoitko sen olla ruukussa? Ruukussa ne eivät ulkona selviä. Mutta hienoa, jos puksipuusi on hengissä, nyt sakset käteen ja muotoilemaan.


Puksipuita on hyvä leikata useamman kerran kesän aikana. Tärkeää on, että oksasakset ovat terävät, koska buksuksen oksat ovat yllättävän kovia. Tarkempia ohjeita löytyy aiemmasta postauksesta . Jos aloitat varovasti, niin varmasti onnistut! Ja muotoilussa on sama kuin hiusten leikkauksessa - jos ei mene ihan putkeen, niin mitään ei ole menetetty, koska ne kasvavat uudelleen. Minulle iskee inspiraatio kauniilla ilmalla muotoilla pensaita, mutta buksusta ei kannata leikata auringonpaisteessa, koska silloin oksien päät ruskettuvat. Tietysti ne kasvavat ja vihertyvät ajan kanssa uudelleen.


Ylin kuva on omalta pihalta, muut Japanista. Ja olisihan se mahtavaa, jos pihaa joskus koristaisi upeasti leikatut pensaat…. saattaa jäädä ainakin meillä unelmaksi.


Jos olet vasta hankkimassa puksipuita saatoit ehkä lukea aiemmasta postauksesta, että Hollannissa on levinnyt koi, joka kaluaa buksukset kaljuiksi. Nyt ei ehkä kannata ostaa edullista hollantilaista puksipuuta…. Mutta on muitakin pyöreitä kasveja kuten laventeli (alemmassa rivissä keskellä) tai pikkutöyhtöangervo (kuvassa ylhäällä vasemmalla kasvun alussa ja oikealla viime kesänä kuihtuneiden kukkien leikkauksen jälkeen).

Monet pensaat kestävät hyvin pyöreäksi leikkausta kuten tuttu Norjan angervo, Japanin happomarja (laventelin vieressä vasemmalla) tai keijuangervo. Havuista Japanin marjakuusta (alhaalla) voi helposti leikellä eri muotoihin.
Muotojen ei aina tarvitse olla pyöreitä. Joku rakentaa pensaista upeaa pyramidia. Minä tyydyn vaatimattomampaan ja muotoilen tuijasta "neliötä", joka vuosi vuodelta alkaa muistuttaa enemmän neliötä.


Onnellista Äitienpäivää kaikille äideille!


Sirpa


Comments


bottom of page