top of page

Syksyisen lämpimät päivät

Syyskuun pehmeät säät kutsuvat ulkoilemaan. Kuinka mahtavaa onkaan saapastella syksyisessä sienimetsässä, ulkoilla koiran kanssa tai ilman koiraa. Jos liikunta ei innosta, voit nauttia hyvästä kirjasta terassilla tai mielenkiintoisesta lehdestä parvekkeella torkkuhuopaan kääriytyneenä. Suklainen kahvihetki on tietysti osa nautintoa....


Rivin_pihasuunnittelu_terassin-läkö-tuoli
Rivin-Pihasuunnittelu-syksyinen-napostelu-hetki

Raskaiden omenien painon alla puusta oli katkennut pitkä, tukeva oksa, joka eilen sahattiin ja haketettiin. Pitkän, lämpimän kesän jäljiltä maa on punaisenaan pudonneita omenoita, joita ei voi sinne jättää. Pakastin on täynnä, kaikki tutut ja tuntemattomat kyllästetty omenilla, kompostiin mahtuu vain rajallinen määrä, joten onneksi on Sorttiasema!


Auringosta villiintyneet kasvit ovat hurahtaneet jättikokoisiksi kaivaten leikkausta. Loppu kesästä kukat tuottavat urakalla siemeniä, joten jos haluat estää joidenkin kasvien tolkuttoman leviämisen, on paras poistaa siemenkodat nopeasti. Puutarhan valmistelu talven tuloon kuuluu myös ohjelmaan. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Alla muutama vinkki:


Rivin-Pihasuunnittelu-syksyn-työlista

Punertava imukärhövilliviini leviää upeassa syysvärissään ja sen kurissa pitäminen vaatii oksasaksia. Vaikka upeat, tummat marjat ovatkin myrkyllisiä, niin köynnöksen kiepautat näyttäväksi koristeeksi ruokapöytään.


Rivin-Pihasuunnittelu-syksyinen-imukärhö-villiviini
Rivin-Pihasuunnittelu-syksyinen-pöydän-koriste

Syksyn viimeisiä kukkijoita ovat erilaiset hortensiat ja konnanyrtti, sekä komeamaksaruohot, joiden kukkiminen jatkuu pakkasten tuloon asti. Toisaalta nyt on aika miettiä jo ensi kevättä ja mahdollisia sipulikasvien lisäyksiä puutarhaasi. Kiitollisia, monivuotisia sipulikasveja ovat muun muassa erilaiset laukat, joiden korkeus vaihtelee 20 - 100 cm:iin.


Rivin-Pihasuunnittelu-syksyinen-Annabelle-hortensia
Rivin-Pihasuunnittelu-laukan-sipuleja

Kesäkukkijat ovat osin lakastuneet. Jos syysasetelmat eivät innosta, voi ruukkuja ja muitakin tavaroita siirtää pikkuhiljaa varastoon, niin talvi ei pääse yllättämään. Rätti on hyvä pitää esillä, jos vaikka lintu on sattunut ruikkaamaan...


Ruukkuistutuksilla taiot nopeasti kauniita yhdistelmiä eri väreissä. Mieti, mitä värejä terassilla tai parvekkeellasi on ennestään ja hanki saman sävyisiä kasveja. Lisää vielä ripaus rauhallista harmaata korostamaan muita sävyjä.


Rivin-Pihasuunnittelu-terassin-ruukkuja

Sirpa


コメント


bottom of page